Många ungdomar hoppas att få ett sommarjobb, att kunna tjäna sina första egna pengar. Men kom ihåg att sommaren också är till för att ha ledigt efter ett långt skolår.
Men du som har haft turen att få ett sommarjobb och är under 18 år, finns det lagar och regler, helt enkelt spelregler på arbetsmarknaden, om vilka jobb du får ta och hur länge du får arbeta. Här ser du i korthet vad som gäller:
Se till att du får ett anställningsbevis, det har alla rätt att få i samband med att man börjar en anställning. Utan anställningsbevis kan man svårligen bevisa att man ingått ett avtal med arbetsgivaren.
Anställningsbevis ska innehålla uppgifter om lön, hur lång tid du ska arbeta, vilka arbetstider du har, vilka arbetsuppgifter du ska utföra, att semesterersättning på minst 12 procent av lönesumman ska betalas, ersättning för obekväm arbetstid, och eventuella avdrag för kost och logi.
Efter anställningen ska man be att få ett arbetsgivarintyg, det är bra att ha för att kunna visa längre fram att man arbetat tidigare.
Kontrollera att arbetsgivaren har tecknat kollektivavtal. I kollektivavtal ingår bland annat arbetsmarknadsförsäkringar, det är ditt försäkringsskydd, om olyckan är framme. Ta inte risken att arbeta "svart", då är du inte försäkrad.
Lönen för ett sommarjobb ska vara lägst enligt avtalets lägsta lön, till detta kommer semesterersättning på tolv procent. Om sommarjobbaren ersätter ordinarie anställd personal ska lönen vara kollektivavtalsenlig för de arbetsuppgifterna.
Kolla lönespecifikationen noga, att arbetad tid är betalad, och om man arbetat övertid eller på obekväm tid ska dessa tillägg också betalas.
Tänk också på följande: om du är under 15 år får du inte jobba längre än till 20:00, om du är under 16 år får du inte jobba ensam i till exempel en kiosk och om du är under 18 år får du inte jobba mer än åtta timmar per dygn, eller utföra tunga lyft.
Är man anställd längre tid än en månad har man rätt till sjuklön vid sjukdom. Om man sjuknar in ska det anmälas till arbetsgivaren, som då ska betala sjuklön i två veckor. Den första dagen ersätts inte eftersom den är så kallad karensdag.
Du som är mamma eller pappa, uppmana era ungdomar att ta reda på om ovanstående fakta gäller för just ditt barns sommarjobb. Alltför många ungdomar har råkat illa ut på arbetsplatser, och fått en skev bild av arbetsmarknadens villkor.
Har ni några fackliga frågor om sommarjobbet, ring till LO:s hjälptelefon 020-56 00 56, eller till LO-facken i din kommun.
Men, som sagt, tänk på att sommarlovet är till att vila upp sig på och ladda på inför ett nytt arbetsamt läsår i skolan.
Claes Holm
Ordförande, LO-facken i Katrineholm Vingåker