Viktig nystart för alla i höst

 Vänta inte, gör det bara. All rörelse räknas, skriver Susanne Jidesten, och Ewa Lindström, Friskis&Svettis.

Vänta inte, gör det bara. All rörelse räknas, skriver Susanne Jidesten, och Ewa Lindström, Friskis&Svettis.

Foto: Friskis och Svettis

Insändare2021-08-24 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hösten blir spännande. Samtidigt saknar många frågor fortfarande svar. Hur kommer vardagen se ut? Vilka vanor från förr kommer fiskas upp och vilka låter vi vara? 

I det nya livspusslet hoppas vi att träning blir en central bit för många av oss. Det är ett smart sätt att ankra in i den nya verkligheten och samtidigt investera i sig själv. 

Sedan vårvintern 2020 har pandemin varit en del av vardagen. Även om läget ljusnat nu vet ingen av oss om en ytterligare våg är att vänta eller ej. Vad som däremot är belagt är att fysisk aktivitet gör oss bättre rustade - om den kommer. 

Data från 48 000 covid-patienter i USA visar att de som var regelbundet aktiva minst 150 minuter veckan innan de blev sjuka hade halverad risk för sjukhusinläggning och intensivvård. Studien uppmärksammas bland annat i Läkartidningen där en rad medicinska experter uppmanar samhället att använda fysisk aktivitet som en tredje “boosterdos”. De skriver att de saknar fysisk aktivitet i de förebyggande råden - en efterlysning vi gärna skriver under på. 

Det finns goda skäl att nyttja den så kallade Fresh start effect för att komma igång med träningen nu efter semestern. Och det finns ännu bättre skäl att utforma en träningsrutin som håller över tid.

Det svenska träningsutbudet har fått flera nya inslag under corona, inte minst utomhus och digitalt. Så när träningsanläggningar äntligen kan välkomna fler finns stora möjligheter att skräddarsy en ny träningsrutin. Vänta inte, gör det bara. All rörelse räknas.