Vi har inte tid med krig

Det hÀr kriget förs mot rÀtten att existera. Mot rÀtten för ett fritt land att existera. En despot i Ryssland anser sig ha större rÀtt till Ukraina, eftersom det ligger i Rysslands "intressesfÀr", skriver Gunnel Malm.
Bilden: Danska utrikesminister Jeppe Kofod besökte Irpin tillsammans med Ukrainas utrikesminister Dmytro den 2 maj.

Det hÀr kriget förs mot rÀtten att existera. Mot rÀtten för ett fritt land att existera. En despot i Ryssland anser sig ha större rÀtt till Ukraina, eftersom det ligger i Rysslands "intressesfÀr", skriver Gunnel Malm. Bilden: Danska utrikesminister Jeppe Kofod besökte Irpin tillsammans med Ukrainas utrikesminister Dmytro den 2 maj.

Foto: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix

InsÀndare2022-05-05 21:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Jag kan inte vara ensam att ha bilder etsade pĂ„ nĂ€thinnan, bilder frĂ„n barndom och vuxenliv. Jag har tidigare en bild frĂ„n 1956, frĂ„n farsans facktidning, ett sönderbombat Budapest och en död soldat. Den var riktigt lĂ€skig dĂ„. NĂ€sta etsning i minnet, 2022 Butja, Ukraina och Ă€n en gĂ„ng har ryssen gĂ„tt in i ett fredligt sjĂ€lvstĂ€ndigt land. MĂ€nniskor försökte fly, jag ser en kabinvĂ€ska bredvid en avrĂ€ttad. Kroppar ligger lĂ€ngst gatorna. Vill jag grĂ„ta mer gĂ„r jag in pĂ„ Youtube och ser olyckliga mĂ€nniskor frĂ„n Charkiv, Kiev, Butja, Irpin och Mariupol. 

Men ocksĂ„ fantastiska kvinnor som sjunger protestsĂ„nger, en ung soldat som dansar. Och alla de vackra folkdrĂ€kterna, frĂ„n det ”icke existerande” landet sĂ„ nĂ€ra vĂ„rt eget. Och de Ă€r sĂ„ lika oss att vi gĂ€rna vĂ€lkomnar dem och glömmer alla andra flyktingar som trĂ€ngts vid polska grĂ€nsen. Det positiva med kriget i Ukraina, om det nu finns nĂ„got positivt med krig, Ă€r att mĂ„nga av oss blev intresserade av landets historia. Och den Ă€r lĂ„ng. Och svĂ„r. 

Det hÀr kriget förs mot rÀtten att existera. Mot rÀtten för ett fritt land att existera. En despot i Ryssland anser sig ha större rÀtt till Ukraina, eftersom det ligger i Rysslands "intressesfÀr". Det lÀr Àven Sverige göra. Anser Putin. Och vi har alla del i vad som nu hÀnder för vi har alla sett, och hört vad som hÀnt och sagts, de senaste tjugo Ären med Putin. Nu kom det till vÄr bakgÄrd och dÄ reagerar vi. Men vi har inte tid med krig, för pÄ samma bakgÄrd ser jag klimatet skena och i vÄr miljö utrotas insekter och djur i en rasande takt. Kommer vi klara att stoppa allt som hotar mÀnskligheten? Jag vet inte men jag hoppas, och ber, att vi alla har en framtid.