Oansvarigt av styret att inte agera

Joha Frondelius (KD), Inger Fredriksson (C) och Björn Wahlund (L) är kritiska mot den styrande majoritetens handfallenhet.

Joha Frondelius (KD), Inger Fredriksson (C) och Björn Wahlund (L) är kritiska mot den styrande majoritetens handfallenhet.

Foto: Jimmy Persson

Insändare2024-05-03 14:02
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Socialdemokraternas och Moderaternas förslag till budget för Katrineholms kommun byggde på ett underskott om 20 miljoner kronor för 2024. Underskottet skulle balanseras med medel från resultatutjämningsreserven. Inget konstigt med det. 

Majoriteten bedömde att hjulen skulle snurra på. Inga stora neddragningar gjordes på kommunstyrelse och samhällsbyggnad, vilket kunde ha varit en följd av minskat byggande och ökat antal lediga bostäder.

Efter tre månader har det beräknade underskottet tredubblats till 60 miljoner kronor vid årets slut. Detta samtidigt som skolresultaten fortfarande är låga, många får vänta på en plats till särskilt boende och att antalet barn och unga som mår dåligt ökar.

Bristerna i verksamheten och det ekonomiska resultatet oroar oss i Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna. När marsrapporten för kommunens verksamhet presenterades vid kommunstyrelsens sammanträde för beslut, ville vi se en åtgärdsplan. Vårt förslag avslogs utan närmare motivering.

Vi tycker inte att det är ansvarsfullt att passivt betrakta vad som sker. Vi förväntar oss mer av den styrande majoriteten. Det tror vi även att väljarna gör.

Joha Frondelius (KD)
Oppositionsråd och gruppledare, Katrineholm

Inger Fredriksson (C)
Gruppledare, Katrineholm

Björn Wahlund (L)
Gruppledare, Katrineholm