Värna Kullbergska – byt riktning på politiken

Kullbergska sjukhuset har en enorm betydelse för Katrineholm. Det skriver Fredrik Olovsson (S).

Kullbergska sjukhuset har en enorm betydelse för Katrineholm. Det skriver Fredrik Olovsson (S).

Foto: Anders Nilsson

Insändare2024-01-28 10:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kullbergska sjukhuset har en enorm betydelse för Katrineholm. Gång på gång har det lokala stödet för sjukhuset manifesterats. De hot som nu riktas mot katrineholmarnas trygghet kommer att mötas på samma sätt som tidigare, genom hårt motstånd. Kullbergska behöver fortsatt utveckling, inte försämringar eller besparingar.

Den svaga regionledningen består av partier med låg förmåga att ta itu med de problem som sjukvården står inför. Men det är samtidigt inte en unik sörmländsk situation. Kristdemokrater, Centerpartister, Moderater och Vård för Pengarna har förvisso placerat Sörmland i den absoluta botten, men 17 av 21 regioner tvingas spara. Det är ett ansvar som ligger på Sverigedemokraterna och Ulf Kristerssons regering.

Under pandemin styrde vi socialdemokrater efter devisen att pengar inte ska stå i vägen för sjukvården. De anställda i vården fick slita ont i en svår situation men det saknades inte pengar.

Dagens ekonomiska kris hanteras helt annorlunda. Åkesson, Kristersson Persson och Busch har till och med gjort sjukvårdens kris till en dygd. De motiverar uteblivet stöd till vården med att mer pengar skulle öka kostnadstrycket i ekonomin. Som om en sjuksköterska som behåller jobbet eller en läkare som opererar flera skulle höja inflationen.

Dessutom går det att prioritera på ett annat sätt. Istället för att sänka skatten för dem med de högsta inkomsterna eller göra plastpåsar lite billigare kan man välja välfärden. Att det är möjligt visar vi Socialdemokrater i våra budgetalternativ. Det är hög tid att byta riktning.