Utmaningar för framtidens liv

Gulsparv tillhör en av Sörmlands rödlistade arter som påverkas av jord- och skogsbrukets metoder. Skriver Hans Wrådhe, lansbygdsambassadör för Miljöpartiet de gröna i Sörmland.

Gulsparv tillhör en av Sörmlands rödlistade arter som påverkas av jord- och skogsbrukets metoder. Skriver Hans Wrådhe, lansbygdsambassadör för Miljöpartiet de gröna i Sörmland.

Foto: Hasse Holmberg/Fotograferna Holmberg

Insändare2021-05-20 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

"MP ökar klyftorna mellan land och stad" påstår Urban Widholm och Hans Gabrielsson i ett svar på min debattartikel "Omställningen kan lyfta landsbygden". De ställer också några frågor om klimatet, biologiska mångfalden och lönsamhet i jord- och skogsbruket.

För att människor ska kunna fortsätta att leva gott på jorden står vi inför stora utmaningar. Utsläppen av klimatgaser måste minska snabbt och vi behöver göra allt vi kan för att minska utarmningen av den biologiska mångfalden. Enligt Artdatabankens senaste sammanställning över hotade arter i Sverige, rödlistan, är mer än hälften av listans drygt 4 000 arter påverkade av jord- och skogsbrukets metoder. Pärlbi, klöverhumla, knölspindel, ryl, knärot, solvända, järpe, gulsparv och bombmurkla är bara några av Sörmlands rödlistade arter.

Jord- och skogsbrukare behöver självklart få ekonomin att gå ihop, liksom andra företagare. Eftersom vi alla är så beroende av dessa näringar för att få mat och andra basvaror så ser Miljöpartiet att det är viktigt med en politik som gör det lönsamt att snabbt anpassa jord- och skogsbruket till moderna metoder för att kunna möta klimatförändringarna och hotet mot den biologiska mångfalden.

Jag och Miljöpartiet har inte lösningar i detalj på alla de utmaningar som samhället står inför, men vi har riktningen klar för oss. Vi vill gärna ha inspel med konstruktiva förslag från andra. Debatten om hur landsbygden kan bli navet i omställningen till ett klimatsmart samhälle är viktig! Men samhällsomställningen brådskar om vi inte ska lägga hela ansvaret på våra barnbarn för att lösa problemen med ett ändrat klimat och en utarmad naturmiljö.