Svar på insändarsvaret "Vråkrukan lever inte upp till kraven publicerat 14 oktober
Föreningen Vråfolket undanber sig verkligen all typ av historieförfalskning, tack. Vid ett enda tillfälle 2012-05-16, har vår förening blivit kallad till samråd kring frågan om utsmyckningen, och då först efter påpekande/påstötning från föreningen Vråfolket. Vid denna "unika" träff, gavs intrycket att allt redan var bestämt och lämnades beskedet att föreningens synpunkter för övrigt var oväsentliga och av inget värde. I detta tidiga skede uttryckte Truls Olin det nödvändiga kravet på att all offentlig utsmyckning måste utgå ifrån samordning och samstämmighet. Inte minst kravet på att det som visades upp skulle vara karakteristiskt för trakten. (Hur nu en rent botaniskt felaktigt utformad "blåklocka" eller "hus på fötter" kan vara det?). I dag framför han kravet på mångsidighet?
Marknadsföring och PR innebär bland annat att skapa kundvärde. Ett "varumärke" (en symbol) lanseras och exponeras, på det mest lockande och åtråvärda sätt. Om Egypten vill visa upp sina pyramider (för att bland annat locka besökare), kan de ju inte enbart visa ökenlandskap och kameler. Då måste de visa just pyramider. Om Sverige vill berätta om och visa regalskeppet Wasa, duger det inte med att visa bilder på vattenytan (utanför Beckholmen) där hon sjönk år 1628, utan man måste förstås visa bilder på det fysiska fartyget. Det blir givetvis svårare att marknadsföra och exponera fysiskt mindre ting (läs: små artefakter), men principen är densamma. Som omtalats tidigare har flera kommuner i Sverige förstått detta samband, dock inte chefstjänstemännen i Katrineholm, tyvärr.
En reflektion; Ska de kommunala chefstjänstemännen ensidigt och enväldigt ansvara för så viktiga frågor som profilering och marknadsföring av vår kommun? Var finns de budgetansvariga politikerna?
Kjell Arne Persson
Ordförande i Föreningen Vråfolket