"Trodde Triangel-området var ett aprilskämt"

I det gulmarkerade området vill kommunen förtäta centrum.

I det gulmarkerade området vill kommunen förtäta centrum.

Foto: Katrineholms kommun

Insändare2023-04-08 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hur tror ni på kommunen att ni kan skapa en levande stadskärna med mysiga butiker genom att ta bort alla möjligheter att parkera en bil. Går och cyklar ni verkligen till jobbet varje dag? 

Detaljplaner bör upprättas i god tid för att styra byggnationen i kommunen så att medborgarna kan yttra sig och alla vet vad som gäller för respektive område. Risken finns annars att kommunen måste anpassa sig efter byggherrarna.

Varför ska det byggas mängder med nya lägenheter i en kommun som backar varje år? Det borde innebära nedprioritering av byggnation istället för forcering. Ett lugnare tempo skulle skapa en mer anpassad och harmoniskt bebyggelse. Läste nyligen att det finns mängder med tomma lägenheter i kommunen. Ska de gamla bostäderna rivas eller vad är det frågan om?

Vi borde alla tänka lite mer restriktivt med tanke på miljön. Räntorna kommer nog inte att gå ner till 0 eller minus igen, åtminstone inte inom överskådlig tid. Det är nog bra om kommunen tar sig en funderare på varför Katrineholm backar. Medborgarinflytande och diskussioner skulle borga för en bra utveckling av stadskärnan. Kanske det mindre lyckade Konsumstråket kunnat undvikas om bred diskussion funnits. 

Borttagande av parkeringen vid Mariakyrkan är dåligt för stadens butiker och som ytterligare lök på laxen presenterar KK den 1 april ett byggförslag, som jag först trodde var ett aprilskämt. Kommunen vill att alla ska sig fram gående eller cyklande. De vill bygga bort samtliga parkeringar i "Triangeln" för att bygga bostadshus och höghushotell så att tågresenärerna ska få se ”vackra” fasader. Ska resenärer, som passerar i två sekunder, gynnas till förmån för de boende i Katrineholm? 

En ny gång- och cykelbro ska byggas så att de som eventuellt kan handla något i Katrineholms centrum ska bära sina varor över denna för att nå parkeringshuset på Norr. Känns inte bra. Dessutom ska nya butikslokaler skapas. Hur ska dessa fyllas? Finns uppskattningsvis 10-15 tomma butikslokaler i Katrineholm. 

Till och med stadens bästa butikslokal blev kontor. Torgets öde är ju också beseglat. Det är en sorglig utveckling av den lilla stadskärnan.