Testa en vegetarisk variant

Insändare2013-12-16 17:27
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Julen är en tid på året då många vill passa på att visa lite extra omtanke. Vi vill vara kärleksfulla, ge presenter och fina ord och dela en mysig högtid med varandra. Några som dock stängs ute från denna omtänksamhet är de djur som föds och dör för att vi ska kunna äta viss sorts julmat, skinka, korv, köttbullar. Den här maten växer inte på träd utan är gjord av levande, kännande individer. I Sverige slaktas till exempel 2,5 miljoner grisar varje år. Grisar som lever sina liv inomhus på betonggolv. Grisar som kastrerats utan bedövning och som aldrig får utlopp för sina naturliga beteenden. Grisar som inte får se solljus förrän de skickas till slakt endast ett halvår gamla. Det är de grisarna som sedan hamnar på julbord och tallrikar, som äts i sammanhang vi vill förknippa med glädje och gemenskap. Men varför är det bara våra intressen som räknas? Det är få människor som vill se djur fara illa, men varje gång vi köper mat som är gjord av griskött bidrar vi med pengar till en orättvis verksamhet.

Det är lätt att blunda för vad som egentligen ligger bakom de plastförpackade, anonyma produkterna i mataffären. Det är lätt att förtränga och inte vilja veta, att bara betala någon annan för att göra det jobb man inte ens vill känna till. Men det är också lätt att välja omtanke även för djuren i jul. Det finns så många goda alternativ till kött som inte bidrar till lidande och död. Börja med att byta ut en rätt eller två, inspireras på vegokoll.se och testa att göra en vegetarisk variant av din julfavorit. Det kan tyckas vara många val man behöver göra för att vara en duktig, medveten konsument. Men för grisarnas och för många andra djurs skull finns det bara ett självklart val – välj vego i jul.

Linn Bleckert, medlem i Djurens rätt

Läs mer om