Tänk på dem som är matintoleranta

Insändare2015-04-08 00:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Läste om en krögare som serverar laktosfritt och verkligen verkar tänka på oss matintoleranta. Ett bra initiativ, för fler och fler blir ovän med maten i dag och Ovän med maten är för övrigt en mycket läsvärd bok i ämnet.

Sedan kan även vana överkänsliga missa att man lagt till mjölk i leverpastejen, vilket jag inte noterade. Resultatet blev en halv natt på toa för sonen och det fick mig att gå ett steg längre i funderingar över käkets sammansättning. Förstår att en restaurang inte kan ha allt fritt från allergener men varför tänker inte livsmedelsindustrin ett steg längre?

Om man byter ut så mycket som möjligt, av det vi allergiska inte tål, då skulle ni kunna sälja mer och vi överkänsliga skulle kunna variera maten på ett helt annat sätt.

Gluten går att byta ut mot glutenfria alternativ som potatis-, majs-, bovete- och rismjöl.

Mjölk/grädde mot havre- eller sojabaserade varianter. Och varför i hela världen skrivs det ofta att en vara är laktos och mjölkfri? Räcker det inte med att den är mjölkfri?

Det blir tårta på tårta liksom. Och varför hör inte folk när man säger att man inte tål mjölk. De tror direkt det är laktos det gäller, för det talas så mycket om just det. Men folk kan vara överkänsliga mot mjölkproteinet också, även om reaktion mot mjölksocker är vanligast.

För egen del fick jag lära om totalt när både sonen och jag blev överkänsliga mot det mesta man normalt äter. Men allt går att åtgärda, det krävs bara att tänka om. Vilket jag härmed bollar över till livsmedelsindustrin. Tänk om ni också kunde tänka ett steg längre, då säljer ni mer och vi som är intoleranta kan variera käket mer.

Gunnel Malm, Julita

Läs mer om