Ta personalens oro på allvar!

Insändare2024-04-16 18:31
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under en längre tid har vi hört vittnesmål från nattpersonalen inom äldreomsorgen om en arbetssituation som har blivit ohållbar. Erfaren personal har tagit tjänstledigt, en del kommer att avsluta sina anställningar under året. Personal har sjukskrivits, de känner sig stressade samt känner att de inte har tillräckligt med återhämtningstid. Många inom personalen vittnar om att de vill sluta om de hittar ett annat arbete. Man vittnar om att omorganisationen och fokuset på bemanningshandboken har skapat en ohållbar situation. Man har skrivit tillbud och anmält arbetsskador och upplever att det inte händer något.

Från Vänsterpartiets sida vi under en tid haft kontakt med personalrepresentanter och även med Kommunal och tagit upp personalens synpunkter och krav i nämnden, dock utan gehör från majoriteten och övriga partier. Vi vill uppmana den politiska majoriteten i kommunen, kommunledningen samt ledningen för Vård och Omsorgsförvaltningen att ta personalens uppgifter på allvar och inkludera de och deras fackliga representanter i en process där man kan hitta en hållbar lösning för vår personal och våra omsorgstagare.

Områden man behöver titta på är en arbetstidsförkortning med bibehållen lön, bemanningen generellt och bemanna efter det behov som finns samt ge personalen mer inflytande över sin arbetsplats både vad gäller planering, schemaläggning och bemanningsbehov.
Personalen är vår viktigaste resurs i kommunen och de behöver få de verktyg och de förutsättningar som behövs för att skapa en god och professionell omsorg.