Insändaren påpekar en viktig frågeställning kring potentiell smittspridning av ett existerande fågelvirus. Då Björkviks folkets park tagit hjälp av Sveriges papegojförening med just fågeldelen har den lämnat över frågeställningen.
Sveriges papegojförening kommer att ha en fågelträff i samband med Djurklappardagen i Björkvik. Insändaren ifrågasätter ansvarstagande vad gäller Newcastlesjukan som påträffats i Östergötland och ser en smittorisk. Sveriges papegojförening har full förståelse för att dylika sjukdomsutbrott kan skapa en oro, speciellt när kunskapen om sjukdomen hos allmänheten är begränsad.
Newcastlesjukan kan drabba alla fåglar, vilda fåglar såväl som tamhållna fåglar eller burfåglar. Sjukdomen är anmälningspliktig enligt 2 § Epizootilagen. Norrköping har haft ett utbrott av sjukdomen på en värphönsbesättning, varpå även drabbade gårdar i Linköping och Motala påträffades kort därefter. Jordbruksverket hävde i tisdags det inre skyddsområdet kring den gård utanför Norrköping där det första fallet av fågelviruset Newcastlesjukan upptäcktes i juni, övervakningszonen i en radie om tio kilometer från den drabbade gården kvarstår. Smittkällan är inte funnen.
Newcastlesjukan tillhör en av de sjukdomar som kan drabba våra fåglar alla dagar på året, inte bara när ett sjukdomsutbrott upptäcks. Det är därför viktigt att undvika att burfåglarna och sällskapsfåglarna kommer i kontakt med till exempel vilda fåglars avföring. Detta kan undvikas på till exempel en fågelträff genom att de egna medhavda fåglarna inte sätts på trädgrenar eller dylikt i till exempel stadsparker eller andra storstadsområden med högt duvtryck. Fåglar är speciella djur, och det är mycket ovanligt att främmande människor kan klappa en fågel, varför den smittovägen inte kan ses som den vanligaste och är tämligen enkel för fågelägaren att undvika.
Hur kan en förening ordna med ett dylikt evenemang så nära inpå ett sjukdomsutbrott, och om arrangören vet varifrån besökarna kommer? Nej, det vet man inte, men det vet inte Sveriges papegojförening mer än vad Kolmårdens djurpark vet var deras besökare kommer ifrån, eller var besökarna till fågelträffar arrangerade i andra städer kommer ifrån. Det är naturligtvis så, att varje fågelägare tar ställning själva till om träffar alls ska besökas. Sveriges papegojförening väljer att följa myndigheternas restriktioner och råd. Om området kring Björkvik hade varit ett högriskområde, är vi helt säkra på att ansvariga myndigheter hade gått ut med den informationen. Föreningen kommer, precis som vid alla våra andra fågelträffar, att uppmana till försiktighet vad gäller smittspridning, genom att fågelägare har med sig egen sittpinne om sådan ska användas, att besökare inte tillåts röra fåglarna och deltagarna på träffen uppmanas att endast komma med friska fåglar utan sjukdomstecken.
Området där träffen anordnas är således utanför den övervakningszon som myndigheterna upprättat och om myndigheten hade sett en smittorisk utöver den allmänna smittorisken som alltid finns, hade denna träff inte varit möjlig att genomföra.
Vi hoppas att skribenten med detta fått svar på sina frågor!
Anna Marmlind
Ordförande för Sveriges papegojförening