Christer Sävblom är i ett öppet brev kritisk till länsstyrelsens arbete med inventering av gamla handelsträdgårdar och plantskolor.
Först vill jag säga att jag gärna för en fördjupad och fortsatt dialog direkt med dig, eftersom det är angeläget att vi försöker reda ut eventuella missförstånd och hantera de synpunkter kring handläggning och brister i vårt bemötande som du för fram i brevet.
Jag beklagar att vi varit otydliga i informationen till berörda fastighetsägare. Länsstyrelsen drar lärdom av detta och jobbar nu för att förtydliga breven och informationen till fastighetsägarna.
Länsstyrelsen följer den metodik som Naturvårdsverket tagit fram. Arbetet görs i flera steg och det arbete som hittills gjorts är i det första steget, fas 1. Då görs en inventering av vilka handelsträdgårdar som finns och sedan en riskklassning 1 – 4. Fas 1 innehåller en orienterande studie av kart- och arkivmaterial och, när det är möjligt, intervjuer med personer som en gång bedrev eller arbetade med verksamheten. Vi har hittills främst gjort platsbesök när det funnits någon byggnad eller annan anläggning kvar från verksamheten. Vi ser dock att det kan finnas skäl att se över det tillvägagångssättet.
Länsstyrelsen har inte ansett att inventeringen och riskklassningen är ett myndighetsbeslut och har därför inte lämnat uppgift om hur beslut kan överklagas. Vi har nu fått överklaganden av inventeringsarbetet. De har vi skickat vidare till Förvaltningsrätten, som får bedöma om vi gjort fel.
Jag har stor förståelse för att det ställer till bekymmer att få besked om att det kan finnas föroreningar på den fastighet man äger. Jag förstår också att det kan leda till oro både vad gäller själva föroreningsfrågan och frågan om vad som händer med fastighetens värde.
Göran Olsson
Miljövårdsdirektör