Svar till "ett val i demokratisk ordning" publicerat 28 december. Demokrati = folkstyre och mycket riktigt skedde ett val i demokratisk/politisk anda i kyrkofullmäktige den 3 december.
Innan dess skedde ett öppet nomineringsmöte den 17 november, där församlingen fick möjligheten att nominera ur deras synpunkt lämpliga personer till församlingsrådet. Personer aktiva och engagerade i gudstjänst/församlingslivet. Utan att ta hänsyn till utfallet i kyrkovalet.
Så skedde och församlingen gav också ett förslag genom sluten omröstning och personkryss, på ett församlingsråd om tolv personer. Åtta ordinarie och fyra ersättare, helt enligt kyrkoordningen och kyrkomötets beslut. Detta förslag förkastades av valberedningen som i stället beslutade enligt eget förslag.
När omröstning skedde 19 mot 6 så uteslöts en av församlingen nominerad person som hade näst högst nomineringar av församlingen mot den politiker som inte fanns med i församlingens förslag . Visst, allt enligt demokratiska beslut men inte enligt församlingens nominering. S-politikern valdes av sin S-grupp med stöd av ÖKA.
Intressant hur valberedningen gjort sin värdering i Vingåkers församling. Valberedningen uteslöt en församlingsnominerad men valde sig själva som ordinarie ledamöter i församlingsrådet. Vad är församlingsmedlemmarnas röster/nomineringar värda i ett politiskt system?
Varför beslutade kyrkomötet 2012 i strukturutredningen om nomineringsmöten i församlingarna om det inte följs? I beslutet står; för att säkerställa demokratin och församlingens möjlighet att nominera utanför listorna i kyrkovalet. Står i kyrkoordningen 2014, 4kap § 23.
Ett spel för gallerierna? Inte ens Svenska kyrkan tycks tro på detta. Kanske dags för Kyrkomötet att redan nu ompröva sitt beslut och återinföra direktval till församlingsråden. Inför detta fullmäktige hade redan uttalats, hur det kommande beslutet skulle utfalla ,"utan hänsyn till nomineringar".
Vad händer om två år? Ska man utvärdera sig själva eller utlysa ett nytt nomineringsmöte?
Österåkers församling fick sina nomineringar utan förändring. Kan det bero på att samtliga utom en har en politisk förankring?
Den sista synpunkten i inlägget, till systrar och bröder i kyrkans domäner, är inte värd att bemöta.
Församlingsmedlem