Panik i skolpolitik

Insändare2014-04-25 08:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Panik i skolpolitik är titeln på en bok av John Steinberg. Det är också en bra sammanfattning av Folkpartiets och regeringens utspel om skolan. Utbildningsminister Jan Björklund har haft snart åtta år på sig att prioritera skolan. I stället har de valt skattesänkningar med lånade pengar vilket satt Sverige i ekonomisk skuld.

Försämringar i försäkringssystemen har tvingat kommuner att lägga pengar på ekonomiskt bistånd för människors försörjning. Dessa pengar hade med en socialdemokratisk politik kunnat användas till att stärka skolan. I stället sjunker skolresultaten i hela landet. Utbildningsministern har dock inte haft brist på idéer för skolan. Tvärtom har det införts en rad olika reformer, helt tagna ur luften utan vetenskaplig grund, som hittills inte gett någon positiv effekt. Det har i stället ökat den administrativa bördan för lärare vilket inneburit mindre tid till undervisning av elever. Förlorarna är de elever som är i behov av extra stöd och uppmärksamhet. Elever med goda förutsättningar hemifrån klarar sig oftast bra i vilket skolsystem som helst.

När nu regeringen och Folkpartiet tappar väljarnas stöd och förtroende får de panik och backar på reform efter reform: Skriftliga omdömen och individuella utvecklingsplaner tas bort från årskurs 6-9, förändringar i lärarlegitimationerna omarbetas, möjligheten för gymnasieelever att läsa in högskolebehörigheten återinförs och gymnasieskolan får tillbaka en del av statsbidraget då även regeringen förstått att besparingen inte var realistisk. Nu har regeringen fått ännu mera panik och föreslår, i likhet med Socialdemokraterna, riktade statsbidrag till skolan. Varför har det dröjt åtta år att inse att skolan är viktigare än skattesänkningar för oss välbeställda? Dessutom kopierar nu regeringen delar av Socialdemokraternas skolpolitik. Flera av dessa satsningar är redan verklighet i Katrineholm. Här finns lovskolor och läxhjälp för elever som behöver mer tid för att nå kunskapsmålen. I Katrineholm lägger vi dessutom mer pengar än de flesta andra kommuner på skolan då vi vet att det är en investering för framtiden. Det är bra med en samsyn i skolfrågan då skolan behöver långsiktighet och stabilitet. Det ökar möjligheten för oss Socialdemokrater att genomföra vår politik när vi tar över utbildningsdepartementet i höst. Jag är övertygad om att väljarna inser att originalet är bäst.

Göran Dahlström (S)

Kommunstyrelsens ordförande i Katrineholm

Läs mer om