Sedan 2006 har regeringen fokuserat på att jobben ska komma fler till del. Det har inneburit 250 000 nya jobb och ett minskat utanförskap på 200 000. Jobbskatteavdraget är en stor anledning till detta då drivkrafter för att arbeta och lönsamheten av detsamma har stärkts. Samtidigt har fokus legat på att underlätta för dem som står allra längst ifrån arbetsmarknaden. Breda insatser med olika anställningsstöd har införts vilket gett effekt. Men vi är inte nöjda. Långtidsarbetslösheten innebär fortsatt stora utmaningar varför regeringen nu går fram med ytterligare en reform; matchningsanställningar.
Via upphandlingar är det tänkt att olika aktörer ska rusta och matcha människor för jobb. Detta innefattar därför inte enbart handledning utan också kompetensutveckling vilket på sikt stärker arbetskraften. Matchningsaktören, till exempel ett rekryteringsföretag eller annan aktör med liknande verksamhet, kommer att fungera som ett aktivt stöd över tröskeln till andra arbetsgivare samtidigt som den anställda kan känna sig trygg med att både arbetsgivaransvaret och ansvar för utbildning ligger kvar hos matchningsaktören. Det innebär därtill att den osäkerhet arbetsgivare kan känna inför att anställa försvinner vilket ytterligare underlättar för människor att få jobb.
Sammantaget vill alliansen att över fem miljoner människor ska ha ett jobb år 2020. Det betyder att jobben ska bli 350 000 fler. Det är grunden för alla förslag som alliansen kommer att presentera inför den kommande mandatperioden. Med matchningsanställningar tar vi ytterligare ett steg mot vårt nya jobbmål. Samtidigt ser vi en opposition, ledd av Socialdemokraterna, där högre anställningskostnader för unga, högre skatter på jobb generellt samt en nedmontering av valfriheten är de främsta budskapen. Det är en politik som med hög precision slår mot just dem som står allra längst ifrån arbetsmarknaden.
Isabella Jernbeck
Riksdagsledamot (M)