När blir det tre block i svensk politik

Insändarskribenten anser att försöket att avsätta justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) har med det stundande valet att göra.

Insändarskribenten anser att försöket att avsätta justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) har med det stundande valet att göra.

Foto: Paul Wennerholm/TT

Insändare2022-06-16 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Valet närmar sig! Ja, vi kan väl inte undgå att uppleva hur valet närmar sig. Om inte annat då vissa partier påstår att det är omöjligt att ha en minister kvar de sista dagarna före valet. Det är väl så genomskinligt det kan bli att det har med valet att göra.

Vi borde väl kunna kräva efter detta att inga politiska vildar får förekomma inom svensk politik. Varför nämns inte den frågan? Vi har ju röstat på en politisk åsikt och inte personliga åsikter hos enskilda människor.

Vi har väl haft alltför många val där alla partier är ute efter att få våra röster. När vågar de stå för sin ideologi i partierna? När ska de lämna ut sina partiprogram mer lättillgängliga, där de tydligt skriver ut vad de anser i olika frågor? Efter förra valet fick vi till exempel veta vad Centerpartiet och Liberalerna ansåg var viktigast, som de inte nämnt under valdebatterna.

Hur länge ska vi ha två block inom svensk politik. Vi får ju inte mer demokratiska regeringar om någon får majoritet. Om vi i stället har tre block, då blir det mer diskussion i olika frågor, där vi lätt kan tycka att vår röst påverkar politiken. Det senaste vi hade dålig insyn i var vad som hände i regeringen, det var väl när ”Alliansen” styrde. Vad de olika partierna inom Alliansen tyckte och hade för inflytande i frågorna fick vi inte veta. Är det demokrati?

Nu ställer sig Centerpartiet som ett mittenparti, när ansluter sig fler partier till mittenblocket?