Det har på senare tid blivit mycket svårt för de mest ihärdiga förnekarna att påstå att den globala uppvärmningen inte skulle vara en verklighet. Därför har de gjort en stor poäng av att mätningarna av denna sedan några år tillbaka visat på en avstannande tendens. Just i dagarna har det dock kommit en artikel i den vetenskapliga tidskriften Nature Climate Change som visar att uppvärmningen fortsätter oförminskat, genom att stora delar av värmen tas upp av haven och särskilt Stilla havet. De flesta mätningar som gjorts hittills har alltså varit alltför ensidigt inriktade på yttemperaturen, särskilt i luften men nu, när man alltså "gått på djupet", ser man en mer fullständig bild. Artikeln avslutas med att förutspå att de speciella förhållanden som gör att värmen nu blandas ner i haven inte torde kunna bestå särskilt länge och att ytuppvärmningen då åter kommer att ta fart, antagligen betydligt snabbare än i dag.
Nå, vilka slutsatser kan vi nu dra av detta? En första sådan är kanske att vi möjligen har fått något eller några få år till av Moder natur för att ställa om vår svenska del av världen till ett mer hållbart sätt att leva. Sedan kommer uppvärmningen tillbaka med full kraft och då gäller det att vi är förberedda när vi inte längre kan förlita oss på att vi ska kunna köpa det vi behöver från andra delar av världen. De flesta av oss är redan medvetna om vad som kan göras, inte minst, i den egna vardagen men även i övriga delar av vår personliga sfär, ja ni vet: köpa ekologiska matvaror, i andra hand lokalt framställda icke-ekologiska sådana och för alla övriga behov i största möjliga utsträckning sådant som transporterats korta sträckor. Uppmuntra lokal och nationell produktion och, framför allt, hållbar sådan.
Det är fullt möjligt att åstadkomma mycket och på kort tid, om vi verkligen satsar helhjärtat på det, individuellt och som samhälle. Danmark är i viktiga delar en stor inspirationskälla, som en artikel i senaste numret av Forskning och Framsteg visar. Danskarna lever gott i ett välfärdssamhälle men gör av med hälften så mycket el per person som vi och har kommit betydlig längre än vi när det gäller "grön" teknik, som exempelvis vindkraft. Artikeln gör jämförelsen att om vi låg på samma nivå som Danmark skulle det leda till nya affärsmöjligheter, värda 250 miljarder kronor per år och 110 000 nya jobb. Om danskarna kan, som ju bara ligger ett Öresund ifrån oss, varför skulle inte vi kunna?
Hans Holmgren