MP vill att Re:Tuna står modell för återbruk

Återbruksverksamhet med Re:Tuna i Eskilstuna som modell vill Miljöpartiet med Nicklas Adamsson i spetsen se i Katrineholm.

Återbruksverksamhet med Re:Tuna i Eskilstuna som modell vill Miljöpartiet med Nicklas Adamsson i spetsen se i Katrineholm.

Foto: Arkivbilder

Insändare2023-04-21 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Miljöpartiet ser mycket positivt på att majoriteten tagit till sig vårt förslag och gett samhällsbyggnadsförvaltningen i uppdrag att utreda uppbyggnaden av en återbruksverksamhet i Katrineholm. Som vi tidigare gett uttryck för vill vi gärna se att en verksamhet likt den på Re:Tuna i Eskilstuna etableras i kommunen. 

Alla som idag besöker Vika återvinning kan med egna ögon se hur fullt användbara saker fortfarande kastas för att gå till materialåtervinning. Kan vi istället återbruka i större omfattning bidrar vi inte bara till att minska behovet av att köpa nytt. Vi bidrar också till att minska behovet av att nya naturresurser tas i anspråk. 

Vi ser framför oss en verksamhet där i princip alla fungerande saker som lämnas till den blivande återbruksverksamheten kommer till användning på nytt och där sånt som är trasigt, men av tillräckligt god kvalitet, tas till vara och repareras för att kunna användas igen. 

Vi tycker att verksamheten på Vika har utvecklats i positiv riktning genom åren, men vi har återkommande uttryckt att vi borde kunna göra mycket mer för att minska det slöseri som det innebär när fullt fungerande saker slängs och går till materialåtervinning istället för att återbrukas. 

Vi ser framför oss att den kommande återbruksverksamheten kan ge många ringar på vattnet och framför allt bidra till att ytterligare utveckla det rika utbud av återbrukade produkter som kommunens många second hand-butiker i dag tillhandahåller. 

Återbruk likt Re:Tuna i Eskilstuna vill Miljöpartiet se i Katrineholm.
Återbruk likt Re:Tuna i Eskilstuna vill Miljöpartiet se i Katrineholm.