Moderaterna vill ha mer undervisningstid

Moderaternas förslag är att utöka skoldagarna med en timme per dag, med start i lågstadiet. Svenska och matematik ska prioriteras.

Moderaternas förslag är att utöka skoldagarna med en timme per dag, med start i lågstadiet. Svenska och matematik ska prioriteras.

Foto: Alexander Olivera/TT

Insändare2021-12-20 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Liberalerna lämnade in en motion om utökad timplan för mellanstadiet på vissa skolor med socioekonomiska utmaningar, därefter pekade man ut tre skolor i kommunen som enligt Liberalerna har dessa utmaningar.

Moderaternas arbete med att stärka skolan fokuserar på reformer för att öka kunskaperna. Vi vill införa mer undervisningstid för alla barn i hela grundskolan, och att mer tid ska läggas på viktiga baskunskaper som matematik och svenska. Vi Moderater i Katrineholm hade detta med i vårt valprogram 2018.

Moderata förslag på riksnivå: Skoldagarna utökas med en timme per dag, med start i lågstadiet. Utökningen bör koncentreras till svenska och matematik så att alla lär sig läsa, skriva och räkna. Inför obligatorisk läxhjälp, genom en skyldighet att erbjuda läxhjälp från årskurs 4-9. Lovskola i fyra veckor i årskurs 6-9 för elever som riskerar att inte komma in på gymnasiet.

För barn till föräldrar som är beroende av försörjningsstöd eller är arbetslösa bör rätten till allmän förskola utökas till 30 timmar i veckan. Skärpt kvalitetskontroll med skräddarsydda åtgärdspaket till skolor med dåliga resultat och ytterst nedläggning av skolor som inte fungerar, oavsett om de är fristående eller kommunala.