Mindre kött bra för klimatet

Insändare2014-02-05 14:18
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi äter mer och mer kött i Sverige, dubbelt så mycket i dag som på 1950-talet. Köttproduktionen påverkar starkt klimatet och miljön, det vet vi. Kommuner och landsting kan gå före med nya normer när det gäller vår stora konsumtion av kött.

Enligt en färsk studie håller världens skogar på att krympa från 30 till 22 procent av jordklotets totala landyta, till stor del beroende på en kraftigt ökad produktion av nötkött.

Sojaodlingar och betesmarker tränger ut skogar, samtidigt som vi vet att skog är den bästa koldioxidsänkan. Jorden behöver mer skogar, inte mindre, för att motverka klimatförändringarna.

Den här, och andra viktiga klimatfrågor, kommer att behandlas på Klimatriksdag 2014 i Norrköping 6–8 juni. Det är ett unikt tillfälle för vanligt folk, miljöorganisationer, opinionsbildare och andra som oroar sig över att politiken rör sig alldeles för långsamt när det gäller vår tids största ödesfråga. Vi vill och kan bli de som går före och skapar nya normer som gör att människa, natur och klimat kan leva i harmoni. Nu har motionstiden till Klimatriksdag 2014 startat. Ta chansen att vara med och påverka!

Anika Agebjörn

Eva Gustavsson

engagerade i Klimatriksdag2014

Läs mer om