Men grattis, regeringen!

Vad lyckat det här blev! Genom er ständiga strävan att förbättra för resenärerna genom ökad konkurrens har nu SJ stängt nästan alla sina resebutiker.

Insändare2014-02-12 11:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det måste väl kännas bra? SJ kommer att tvingas sänka sina priser för att hänga med i konkurrensen. Yeah, så ska en slipsten dras. Genom att utsätta dem för konkurrens, får vi ner priserna på tågresorna.

Egentligen borde ju SJ kunna spara ännu mer genom att ta bort också andra typer av service. Varför inte stänga alla toaletter på tågen? Många timmars städning kan då tas bort. Folk får väl lära sig att uträtta sina behov före och/eller efter resan.

Var i tåget går vagnen? Sådant kunde man tidigare få reda på när man stod på stationen och väntade på tåget. För kort tid sedan letade jag efter skylten, men hittade den inte. Jag frågade personalen i resebutiken, och då berättade de för mig att de blivit tvungna att ta bort dem. Varför då? Jo, om de hade varit kvar hade det gynnat SJ och missgynnat konkurrenterna. Så de måste bort av det skälet. Ännu ett exempel på hur reglerna gynnar resenärerna!?

Men man skulle ju också kunna tänka så här.

Med mindre konkurrens kan SJ köra med färre men längre tåg. Det kallas stordriftsfördelar. Det skulle ge mindre belastning på spåret, mer tid för underhåll. Och man skulle ju också (men då är man väl hopplöst omodern?) kunna tänka sig att folk är villiga att betala några tior extra för en biljett för att kunna få personlig service på stationen.

"SJ, SJ gamle vän, festligt att du lever än. men du ser rätt krasslig ut, snart hörs ditt sista tut", skaldade Stefan Demert redan 1971. Och med tanke på allt som hänt är det faktiskt märkligt att SJ fortfarande existerar. Med det stöd Statens Järnvägar får från sin pappa staten behöver SJ inga fiender.

Jag tycker nog att man med tanke på den nuvarande utvecklingen borde sätta upp skyltar på vagnarna på alla tåg som trafikerar det svenska järnvägsnätet: All åkning sker på egen risk.

Urban Lundin

Läs mer om