Helgen vecka 32, en helg då många av oss våndas över att semestern är slut. Dags att börja arbeta och ett helt år till nästa långa ledighet. De flesta som börjar arbeta efter semester vet vad vi kommer tillbaka till. Hur skulle du känna om du skulle börja i nya lokaler och inte veta vilka du skulle arbeta med? En aning osäkert, nervöst kanske?
Det är den känslan vi föräldrar har när det på måndag är dags att lämna våra barn på förskolan i Forssjö efter sommaren. Vad vårt barn som ska börja ny avdelning känner är svårt att veta. Han är fem år och funderar mycket, men som femåring är det inte alltid lätt att sätta ord på känslor. En av funderingarna är vad hans avdelning ska heta. De senaste åren har femårsgruppen kallats Ugglan. De har tillbringat sin tid i skolans bibliotek i brist på lokaler. Nu ska avdelningen in i fritids gamla lokaler, positivt tycker vi som föräldrar. Lokalen där kallas Blåmesen. Kommer 4–5-årsgruppen heta Blåmesen eller Ugglan? En petitess för oss vuxna, men en viktig fråga för en femåring.
Det är bara en av många funderingar inför hösten. Vi föräldrar har efterfrågat information som inte har kommit, bristen på information är skrämmande. Vi har fått reda på lokaler men inget om vilken personal som ska arbeta med våra barn. Nu är det dags att börja på de olika avdelningarna och vad jag vet är det fem stycken fast anställd personal som just nu arbetar på Forssjö förskola. Därutöver många vikarier på kort eller lång tid. Flera som går på vikariat år efter år är de barnskötare som blev uppsagda för några år sedan. Vilken trygghet skapar det för våra barn, för oss som föräldrar och främst för barnskötarna själva? Av förskollärarna har vi vad jag vet två stycken som ska täcka upp på tre avdelningar. I Anneli Hedbergs insändare 6 augusti nämns att 64 procent av personalen i Katrineholms Kommun har pedagogisk högskoleutbildning, antar att hon menar förskollärare. Om vi räknar på tre personal per avdelning och bortser från resurser blir andelen på Forssjö förskola 22 procent. Varför omfördelas i så fall inte resurser inom kommunen, om vi i Forssjö har 22 procent så bör andra förskolor ha en betydligt större andel än 64 procent.
Det har lovats en ny fin förskola i Forssjö. Under tiden anser jag, och många med mig, att vi behöver ta hand om barnen som går på förskolan nu. De barnen kommer antagligen gå i skolan när den nybyggda förskolan står färdig. På den nya förskolan antar jag att det kommer vara tre avdelningar. Varför inte redan nu säkerställa att det finns fast anställd personal, inklusive förskolelärare? Den stabiliteten borde vara en självklarhet för både barnen och personalen på förskolan.
Slutligen vill jag berömma all personal på Forssjö förskola som kämpar och gör ett strålande arbete med våra barn!
Therese