Kommunerna tillförs mer pengar

Insändare2014-07-12 00:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till insändaren "Behövs realistiska satsningar" av signaturen "Mamma till tre", publicerad 5 juli.

Med anledning av din insändare om klasstorlekar i årskurs 7-9 vill jag reda ut begreppen och redovisa mina tankar om förändringar framåt.

Vi har sedan några år tillbaka ett skolpengsystem som innebär att förskolorna och skolorna får en av bildningsnämnden fastställd skolpeng per inskrivet barn. Skolpengen består av ett grundbelopp som är lika för alla elever i samma årskurs men varierar mellan skolans olika stadier. Till det finns en socioekonomisk tilldelning som tar hänsyn till elevernas olika förutsättningar såsom föräldrarnas utbildningsbakgrund och invandrarbakgrund.

Skolpengen är lika för såväl de kommunala skolorna och de fristående skolorna. Naturligtvis styr skolpengens storlek hur små eller stora grupper man kan ha men inom skolans budgetram har varje rektor en frihet att organisera klasserna inom sin enhet. En del väljer små klasser med en lärare och andra väljer större klasser med två lärare med olika ämneskompetenser. Har man större klasser frigörs mer resurser för speciallärare som kan stötta upp i klasserna för de elever som behöver. Andra faktorer som till exempel lokalernas storlek och utformning har också betydelse.

Under detta budgetår har vi ökat resurserna till årskurs 7-9 i samband med att timplanen utökats. Då vi ser att högstadieskolorna har en väl tajt ekonomisk tilldelning kommer vi inför kommande budgetår se över möjligheten att öka resurserna. Samtidigt vet vi att det framförallt är i de lägre årskurserna klasstorleken har betydelse för elevernas möjlighet att nå målen i skolan. Det är därför vi socialdemokrater, så fort vi fått regeringsmakten, lovar att tillföra kommunerna mer pengar direkt riktade till skolan. Vi tycker att det är viktigare än fler skattesänkningar.

Anneli Hedberg (S)

Ordförande bildningsnämnden

Läs mer om