Kolonister kräver att kommunen ställs till svars

"Kommunen bryter mot lagen varje dag. Den gör inget för att minska risken för, eller förhindra, översvämningar", skriver Urban Lundin, ordförande för Lasstorp koloniförening.

"Kommunen bryter mot lagen varje dag. Den gör inget för att minska risken för, eller förhindra, översvämningar", skriver Urban Lundin, ordförande för Lasstorp koloniförening.

Foto: Kajsa Hedin

Insändare2023-05-16 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till insändaren ”Kommunen letar ny mark till förening på Norr”, signerad Magnus Runesson, samhällsbyggnadschef på Katrineholms kommun.

Magnus Runesson, kommunens samhällsbyggnadschef, berättar på insändarsidan hur mycket han gillar koloniodling. Det låter både insikts- och kärleksfullt. Tills han kommer till Lasstorp koloniområde. Då säger han att ”föreningen inte kan finnas kvar där den ligger idag”. Jaså?

Möjligen har Runesson missat något väsentligt: Han är inte politiker. Hans roll som tjänsteman innebär att han ska ta fram underlag, och sedan verkställa de beslut som politikerna tar. Och dag finns inga beslut på att föreningen ska flytta. Så här skriver Johan Söderberg på direkt fråga från oss:

”Jag har mottagit brevet från er. Det har inte fattats något beslut med en sådan lydelse, utan det måste röra sig om något missförstånd. Någon tidplan är inte beslutad.”

Så Runesson borde gå tillbaka till sin befattningsbeskrivning. Det tillkommer inte honom att driva någon egen linje i denna fråga.

Runesson skriver vidare: ”Vi gav en ny chans till dialog i april”. Jo tack! Den inbjudan sattes upp på föreningens anslagstavla när det i princip inte fanns någon person som besöker området. Normal praxis är väl att inbjuda den man vill tala med genom brev eller mail? Uppenbarligen inte i Runessons fall. 

Kommunen bryter mot lagen varje dag. Den gör inget för att minska risken för, eller förhindra, översvämningar. Vi har tryckt på för att länsstyrelsen i sin roll som tillsynsmyndighet ska ingripa mot detta flagranta lagbrott. Våra rop har hittills klingat ohörda. Men vi kommer att fortsätta insistera på att kommunen ställs till svars.