Kärnkraft avgörande för USA:s framtida energi och miljö

"Trots ett starkt uppsving för vind- och solenergi är det i slutändan kärnkraft och vattenkraft som kommer att utgöra den primära källan till ren el" skriver insändarskribenten. Arkivfoto

"Trots ett starkt uppsving för vind- och solenergi är det i slutändan kärnkraft och vattenkraft som kommer att utgöra den primära källan till ren el" skriver insändarskribenten. Arkivfoto

Foto: Løvland, Marianne

Insändare2023-07-07 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Såväl befintlig som ny kärnkraft behövs om Biden-administrationen ska uppnå noll koldioxidutsläpp i USA till 2035. Det framgår av en ny rapport från den amerikanska energimyndigheten. Rapporten "The Path to 100 procent clean electricity", innehåller en tiopunktslista över vilka åtgärder som behövs för att uppnå målet. Här konstateras det att ren energiproduktion kommer att utgöras av bland annat kärnkraft, vattenkraft, vind- och solenergi.

Trots ett starkt uppsving för vind- och solenergi är det i slutändan kärnkraft och vattenkraft som kommer att utgöra den primära källan till ren el.

USA:s och Nordamerikas största stålproducent Nucor har tecknat ett samförståndsavtal med kärnkraftsföretaget Nuscale power. För att utreda och planera för att bygga små kärnreaktorer (SMR), vid sina skrotbaserade EAF-stålverk. Stålföretaget Nucor har även investerat egna pengar i Nuscale power. Nucor är världens 15:e största stålproducent. SSAB ligger på plats 50. Nucor använder ljusbågsugnar för att smälta skrot i sin stålproduktion. Vilka kräver stora mängder el. Man har sin produktion i USA, Kanada och Mexico.

Om USA skulle stänga alla sina kärnkraftverk skulle föroreningen från kol, gas och olja, som skulle behöva användas för att kompensera bortfallet av kärnkraft, resultera i en försämring av luftkvaliteten, som då skulle orsaka ytterligare 5 200 föroreningsrelaterade dödsfall, under ett enda år, enligt en nyligen publicerad studie från Massachusetts institute of technology (MIT).