Jag vill jobba, men får nobben av arbetsförmedlingen

Ett lönebidrag skulle göra det möjligt för insändarskribenten att jobba kvar hos sin arbetsgivaren, men arbetsförmedlingen säger nej. (Arkivbild)

Ett lönebidrag skulle göra det möjligt för insändarskribenten att jobba kvar hos sin arbetsgivaren, men arbetsförmedlingen säger nej. (Arkivbild)

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2023-06-16 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag är en tjej, som har flera funktionsnedsättningar, som vill jobba. Jag har en arbetsgivare som vill att jag ska jobba hos den. På grund av mina funktionshinder har vi sökt lönebidrag. Jag får inte det på grund av att jag har varit hos företaget i fem år utan lönebidrag, och arbetsförmedlingen påstår att jag inte har haft någon anpassning vilket jag har haft för att klara av jobbet.

Jag har drabbats av sjukdom, 2017, 2019 och 2020, som gör att vi vill få lönebidrag för att jag ska kunna fortsätta jobba där. Min arbetsgivare kan inte anställa mig men vill hjälpa till att ha mig kvar trots mina funktionshinder. Vi har som sagt var fått nej och det är arbetsförmedlingen som har sagt nej. 

Det är tydligen bättra att man går hemma och kanske får lov att kontakta socialen för att kunna leva än att få jobba där man vet att det fungerar. Jag lider av hjärntrötthet och nu ska man även eventuellt skicka runt mig på andra jobb för att hitta någon som passar, istället för att jag får vara kvar på en plats där det fungerar. Ska det vara så här? 

Jag vet att det finns fler som sitter i samma situation och det är förskräckligt. De som vill jobba får inte jobba, och de som inte vill jobba de måste jobba. De som har en sjukdom eller funktionshinder och mår dåligt ska må sämre, för att man tvingas bråka sig till sina rättigheter.

Skärpning nu arbetsförmedlingen, hjälp oss istället för att stjälpa oss.