Jag kommer aldrig i tid och det är ert fel!

"Antingen får ni utbilda era anställda i vett och etikett eller anställa ordningsvakter. För jag har inte lust att missa några fler bussar", skriver signaturen En arg resenär.

"Antingen får ni utbilda era anställda i vett och etikett eller anställa ordningsvakter. För jag har inte lust att missa några fler bussar", skriver signaturen En arg resenär.

Foto: Arkivbild TT

Insändare2023-12-14 19:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En av de viktigaste punkterna för att få ett samhälle att fungera är trafiken och jag, som många andra, är beroende av kollektivtrafiken. Att åka buss ska vara en lugn och trevlig upplevelse, men på senaste tiden har jag märkt att det varit mycket problem. 

Bussar som inte är i tid, vilket kan vara helt förståeligt nån enstaka gång. Men när busschaufförerna hellre lägger kraft på att slänga ut ungdomar som inte har en biljett, istället för att ta sig fram i tid, då har vi ett problem. 

Det har jag upplevt ett antal gånger under alla år som resenär hos er. Chaufförer som stannat på en hållplats i tio minuter och stått och bråkat med ungdomar som inte hade biljett. Har även sett dem ta till våld och släpat av resenärer. Det skapar oro och dålig stämning i bussarna. Det har hänt att man inte hunnit fram i tid och det skapar problem för oss som byter buss, eller har någonstans viktigt som vi ska till. 

Jag har även varit med om att få dörrar stängda i ansiktet när jag försökt gå av, för att busschauffören inte velat släppa ut några ungdomar. Busschaufförens ilska ska inte gå ut över de som reser. Har hört ofta att de hotar med att ringa polis eller busskontrollanter. Varför gör man inte det då? För ungdomarna stör inte mig, och det är inte de som får mig att komma sent.

Man kan få tycka att det är bra gjort av chaufförerna. Det är klart att man inte ska åka gratis och det blir orättvist för oss som har betalat. Men ser du en butiksarbetare brotta ner en snattare? Nej, för då ringer man polis eller väktare, som är utbildade. Varför busschaufförer tagit på sig det jobbet är ingen som vet. Men nåt måste ändras. 

Jag delar hellre buss med jobbiga ungdomar, än läskiga chaufförer. Och ja, det kanske är chaufförernas jobb att inte släppa på resenärer utan biljett. Men det är inte deras jobb att bli våldsamma och dra av folk från bussen. Så antingen får ni utbilda era anställda i vett och etikett eller anställa ordningsvakter. 

För jag har inte lust att missa några fler bussar.