Jag duger som jag är – äntligen!

Idag kan jag konstatera att jag duger som gråhårig, omålad 73 åring. Skriver Gunnel Malm. Personen på bilden har ingen koppling till insändaren.

Idag kan jag konstatera att jag duger som gråhårig, omålad 73 åring. Skriver Gunnel Malm. Personen på bilden har ingen koppling till insändaren.

Foto: Frank Rumpenhorst

Insändare2021-03-08 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kvinnodagen 2021, metoo fyller fyra år i höst. Vad har förändrats? Kanske något, för jag tror kvinnor kan känna stolthet att de vågat träda fram. Att vi är många med samma erfarenhet och att vi backade upp varann. Frågan är inte död men, som demokrati, måste hela tiden påminnas om att "återerövras". Varje dag.

Jag skriver gärna om sånt jag snubblar över under året, som detta ständiga tjat hur vi ser ut. 

En del får "svindelkänslor av blotta tanken på att sluta färga bort sitt gråa hår".En annan om det är ett hinder att "dofta ur" i hennes, dåvarande, position. Dofta ur, ett intressant nyord. Säger allt. 

Själv började jag lägga av med smink i 25 års åldern och färgning definitivt före femtio. Det kändes som en parodi på mig själv till slut, att henna håret och måla upp mig till vardags. Var det jag själv eller andra som satt där på axeln och kommenderade. Idag funkar det utmärkt utan färg, och slingor fixar naturen själv. Gråa! 

Lite värre är det med myten om att vi alla är smala, vita och unga i all reklam. Måste vara etter värre idag för unga tjejer att växa upp och matas med sånt. Dessutom i väldigt stereotypa kvinnoroller när vi avbildas, ni vet kök, barn och glada är vi visst jämt. Pysslandes. 

Och visst, det är vi som kommer ihåg födelsedagar, lägger oss i selen direkt när vi kommer innanför dörren, vi stöttar, peppar och fixar toapapper. 

Det osynliga, obetalda arbetet är verkligen vårt. Även om vi har heltidsjobb.

Också abortmotståndarna är på marsch i många länder, 2021 är det laddat som på medeltiden att kvinnor vill bestämma över sin kropp.

Och oj vilka bilder unga tjejer kan få på sin mejl, eller andra ställen på nätet. Lovligt byte är bara förnamnet, icke lovlig, ännu mer spännande. Märkligt det här att män alltid tror att deras organ är världshistoriens mest intressanta. Eller att de själva är det.

Men så hittar jag något ännu värre, incels. Vad är nu det? Jo, män som anser att kvinnor är skyldiga att ge dem sex och att de har rätt till kvinnors kroppar. Ta in det...RÄTT till kvinnors kroppar. Det är män som kan radikaliseras så pass, av att ha kontakt med andra incels, att de kan mörda för de känner sig orättvist behandlade. En av dessa män berättar om hämnd på alla blonda kvinnor, han hade blivit avvisad av en, och körde därför in i en folkmassa! "Jag kommer straffa alla tjejer för att ni inte attraheras av mig" lär han ha sagt i en video. Låter det sjukt? Ja. För det känns väldigt konstigt att en man anser att det är kvinnornas fel att han inte får till det. Jag menar vi HAR rätt till vår egen kropp, vi vill bestämma själv när/om/och med vem vi vill ha sex. Fast det är väl tur att något blivit bättre genom tiderna, att våldtäkt inom äktenskapet, numera, inte är tillåtet. Det var det till 1965!. Otroligt eller hur. Och förr fick frun inte ens vägra sex när skapelsens krona krävde det. Lika otroligt det. 

Idag kan jag konstatera att jag duger som gråhårig, omålad 73 åring och jag bryr mig inte ett skit om vad män, eller andra, har för åsikt om mig. För i min ålder går man under radarn. Äntligen.