"Ingen ska riskera att bli sjuk i våra kyrkor"

Floda kyrka är en rymlig katedral med tre skepp och ett gravkor.

Floda kyrka är en rymlig katedral med tre skepp och ett gravkor.

Foto: Tomas Nilsson

Insändare2021-06-20 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på öppen fråga till Katrineholmsbygdens församling om Coronarestriktioner i våra kyrkor av Ingemar Andersson, Denna tidning 2021-06-12

Det är helt korrekt att vi tyvärr under den tid som pandemin pågått fått vara högst 8 deltagare i våra kyrkor, men den grundregeln gäller fortfarande även efter den 1/6 2021. Från 1/6 finns dock en möjlighet att få vara upp till 50 deltagare på samma gång om man har en anvisad plats i kyrkan (eller den lokal som nu avses). Med anvisad plats följer också en hel del riktlinjer i lagstiftningen gällande in- och utpassering, informationsplikt för lokalens ägare och inte minst ska varje person i lokalen ha enligt lagen minst en meters lucka åt alla håll till nästa person. Strängnäs stift har som rekommendation för att få sjunga psalmsång fastställt avståndet mellan två personer till 2 meter för att vara på den säkra sidan. Det betyder att varje person i kyrkan ska ha ett eget utrymme om 4 kvm. 

När församlingen har ”mätt upp” och markerat platser så blir det olika antal i våra kyrkor eftersom kyrkobyggnaderna ser olika ut. I Sandbäcken exempelvis kan man med stolar placera in 36 sittplatser i kyrksalen, i Julita fick man ihop 40 platser, men då är sikten skymd för vissa. I Floda valde man att markera upp 36 platser enligt regelverket i mittenpartiet med bra sikt som man ansåg vara tillfredsställande. Det kunde bli några platser till i sidosektionerna men detta ansågs inte behövas i det här läget, men vi får inte överstiga totalt 50 vilket skulle gjort att det endast var plats för några i sidorna.

Det är också på det sättet att församlingen har skyldighet att tillse att samtliga besökare håller avstånd och följer lagstiftningen. 

Besluten gällande detta har tagits av församlingens chefsgrupp, med grund i pandemilagstiftningen och riktlinjerna från folkhälsomyndigheten och med våra församlingsbors bästa hälsa för ögonen. Vi vill inte medverka till att någon ska löpa risk att bli sjuk i våra kyrkor.