Den kommunpolitiker som kan svara bäst är värd min röst i valet. Jag både arbetar i och har egna barn i kommunens skolor men den här frågan rör inte någon enskild skola/fritidshem eller förskola utan kommunen i stort.
Många kommuner har en plan för att hantera situationer när det behövs vikarier genom vikariebank eller andra lösningar. Katrineholms kommun har vad jag vet inte en sådan plan. Dock finns en, vad jag kan se, bra plan för att de vikarier som tas in. De behöver lämna personuppgifter, utdrag ur straffregister och ha tystnadsplikt.
Men i kommunen har det tidvis till och med varit vikariestopp på förskolor/skolor/fritidshem, förutom om det behövts för att garantera säkerheten. På flera arbetsplatser är det personalen själva som måste leta vikarier när de saknar en kollega. Det betyder att en redan pressad arbetsstyrka i värsta fall måste avsätta personal för att ringa vikarier, vilket går ut över barnen.
Förr kunde det fungera, men efter de senaste årens besparingar är det inte hållbart. Om Katrineholm vill marknadsföra sig som en skolkommun behövs det ett helhetsgrepp på hur vikarier tas in. Katrineholm har flera mycket kompetenta förskolelärare, lärare, pedagoger och ledare. Använd deras kunskap och fatta politiska och ekonomiska beslut som gör att vi kan kalla oss en skolkommun.
Hur vill du som politiker bidra till att få bort denna stressfaktor för personal och barn? Snälla, jag vill bara ha seriösa svar. Jag undanber mig sandlådesvar som pekar ut personer eller grupper i samhället som syndabockar i stället för att lösa frågan. Kanske finns det också redan bra exempel i vår kommun med en fungerande metod för att ta in vikarier? I så fall vill jag gärna veta av politikerna hur ni vill arbeta för att sprida det till hela kommunen.
Jag utgår från att vi alla oavsett om vi är föräldrar, personal, rektorer eller politiker vill barnens bästa och vet att de är framtiden. Låt oss fortsätta lyfta både sådant vi är nöjda med och missnöjda med för att ständigt förbättra skola/fritidshem och förskola
NN