Har munkavle satts på klimatministern igen?

Insändare2024-02-23 15:02
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Klimatminister Romina Pourmokhtari säger ingenting om vilken klimatpolitik regeringen företräder inför EU-valet. Hon vägrar dessutom att låta sig intervjuas i ett antal tidningar. Detta samtidigt som SD:s förstanamn inför EU-valet, Charlie Weimers, uttalar att SD kommer att agera för att EU:s klimatpaket Fit for 55 stora delar ska ändras inför kommande mandatperiod. Han säger till SVT, ”Om jag får bestämma så ska Fit for 55 rivas upp”.

SD:s klimatpolitiske talesperson Martin Kinnunen ansåg i ett inlägg i SVT:s Aktuellt att detta inte strider mot partiets överenskommelse med regeringspartierna. Han menade att även regeringspartierna är redo för att omförhandla till exempel EU:s klimatpolitik inom jordbruks- och skogssektorerna.

Klimatministern går inte in och dementerar SD:s uttalanden genom att säga vilken den svenska linjen är. Hon säger ”Sverigedemokraternas Swexit-fantasier är destruktiva för svensk ekonomi och svenska företag”. SD har dock inte fört fram att det är ett utträde ur EU som de talar om. Det är en svagare klimatpolitik de agerar för och den politik de företräder har oftast fått genomslag i den regeringen för ut.

Enligt Parisavtalet, som EU och Sverige står bakom, är inriktningen att världens länder ska agera så att den globala temperaturökningen helst inte överstiger 1,5 grader jämfört med förindustriell tid. Denna temperaturgräns har nu för en hel tolvmånadersperiod, efter januari i år, för första gången överskridits. 2024 har inletts med rekordhöga temperaturer och vi har ett år bakom oss med extremt många och svåra väderkatastrofer. I det läget är det okänt vilken klimatpolitik regeringen kommer att driva inom EU. Ett minst sagt rimligt krav är att svenska folket får veta det i god tid före EU-valet.

Roger Bydler