"Fundera på sin attityd till ungdomar"

Insändare2014-08-30 00:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det var annorlunda förr har jag ofta fått höra från den äldre generationen. Dagen efter jag lämnade skolan gick jag ner till SKF och bad om ett jobb, och fick ett. Så ser det definitivt inte ut i dag.

Dagens ungdomar väntas lämna skolan med mängder av kvalifikationer och kompetenser, allra helst en hel del erfarenhet från praktikplatser och sommarjobb samt goda vitsord från lärare och tidigare chefer. Inte ens då är det lätt att få jobb. Enormt tuff konkurrens på arbetsmarknaden gör att många unga inte ser något hopp om att få ett jobb, än mindre ett jobb som de drömt om och kanske även läst till.

Som lärare i 15 år har jag träffat på otroligt många skarpa och initiativrika ungdomar som inte känner att de lyckas i skolans mall. Många av dem vill inte läsa ytterligare tre år på gymnasiet efter grundskolan, än mindre läsa på högskolan, utan de vill ut och jobba, lära sig ett yrke och känna hur de faktiskt lär sig och utvecklar relevanta kunskaper och färdigheter. Avlönade lärlingsplatser skulle ge många ungdomar möjlighet att lära sig det de behöver för att nå framgång på arbetsplatsen, uppleva att lyckas och återväcka deras lust att lära.

Ungdomsarbetslösheten i dag är ett av våra absolut största samhällsproblem. Vi löper risken att få en alltmer desillusionerad generation som trots energi, passion, kompetens och utbildning, inte lyckas få jobb. Att låta dessa ungdomar skaffa sig arbetslivserfarenhet för att kunna ta större steg längre fram är absolut nödvändigt. Lägre ingångslöner för unga, halverad arbetsgivaravgift för unga, Rut- och Rotbidrag, sänkt restaurangmoms – alla dessa kan bidra till att det blir mer attraktivt för en arbetsgivare att anställa en ungdom.

Dessutom måste hela samhället, företagare, kommuner, privatpersoner och skolor, ta en lång titt i spegeln och fundera på sin attityd till ungdomar. Som en framstående restaurangkedja skryter med i sin reklam, Vi tror på Sveriges ungdomar. Det borde fler göra.

Jesper Ek, Folkpartiet

Läs mer om