Fotboll och mångfald

Insändare2014-09-18 14:14
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En vecka före valdagen demonstrerade hundratals personer i Östersund för mångfald. Marschen var inte organiserad av någon politisk organisation utan av Östersunds fotbollsklubb, ÖFK, topplag i elitserien Superettan. Vid samlingen på Stortorget talade klubbens ordförande Daniel Kindberg om vikten av att värna mångfalden i samhället och mot främlingsrädsla och rasism. Han jämförde med ett fotbollslag, som inte blir framgångsrikt om det inte innehåller olika slags spelare.

Många av klubbens spelare har utländsk bakgrund och flera har upplevt hot och gliringar av rasistisk karaktär. Klubben har under en tid drivit kulturella mångfaldsprojekt, bland annat där spelarna gjort egna målningar under ledning av en konstnär. Tidigare har de satt upp en teaterföreställning och haft ett läsprojekt. ÖFK:s ledning står upp för en humanistisk helhetssyn där hela människans utveckling och mognad betonas, inte endast som fotbollsspelare. Man drivs av tron att detta även ger bättre spelare. ÖFK har blivit känt som ett spelskickligt lag med teknisk, offensiv fotboll. Klubben har levererat spelare till elitnivå, som David Accam (Helsingborg) och Modou Barrow (Swansea i brittiska förstaligan), båda mycket sevärda. Vid samlingen på torget visades spelarnas konst för försäljning där inkomsterna skulle gå till organisationen Ingen människa är illegal, som ger stöd till utvisningshotade flyktingar.

Fler idrottsklubbar runt om i Sverige borde ta efter ÖFK:s initiativ. Många klubbar har utländska spelare och svenska spelare med utländsk bakgrund, där flera säkert har känt av rasistiska stämningar. Det är föredömligt av ÖFK, tycker jag, att mitt i valrörelsen anordna en sådan samling för etnisk mångfald och mot främlingsfientlighet och rasism!

Göran Svenningson

Katrineholm

Läs mer om