Formalistiska parkeringsvakter

Drottninggatan i Katrineholm. Här är det tillåtet att parkera fyra timmar på vardagar mellan klockan 09 och 18.

Drottninggatan i Katrineholm. Här är det tillåtet att parkera fyra timmar på vardagar mellan klockan 09 och 18.

Foto: Carina Bergius

Insändare2023-12-06 06:06
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På Drottninggatan i Katrineholm finns ett fåtal parkeringar på sträckan Djulögatan–Tegnérvägen. Där är det tillåtet att parkera fyra timmar på vardagar mellan klockan 09 och klockan 18. På helgerna är det fritt fram att parkera där.

Så från klockan 09 på måndagsmorgonen kan man parkera lagligt fram till klockan 13. Ett fordon som ställts upp klockan 09 på morgonen (eller tidigare under helgen) är alltså lagligt parkerat fram till klockan 13, ett fordon som ställts upp klockan 10 kan stå lagligt parkerat till klockan 14 och så vidare.

Men om parkeringsskivan saknas, eller om den är felaktig inställd? Det betyder ju inget i sak. Bilen är lagligt parkerad fram till klockan 13.

Klockan 12.40 måndagen den 6 november hämtade jag min bil, parkerad på en av de angivna platserna. Döm om min förvåning, när jag påförts en p-bot. Hade jag brutit mot parkeringsbestämmelserna? Nej. Min bil stod lagligt uppställd, men inställningen på p-skivan var felaktig.

Hur man än vänder och vrider på saken, finns det ingen möjlighet att parkera olagligt på platsen en måndag förmiddag. Det vet naturligtvis parkeringsvakterna, men de väljer ändå att påföra en p-bot, på grund av att p-skivan var felaktigt inställd. Jag ser detta om en ren formalism. Vad är vitsen med att bötfälla laglydiga medborgare?