Föräldrar förtjänar en nära relation med sitt barn

Signaturen "En förälder med brist på umgänge med mitt barn" skriver om längtan efter sin son. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Signaturen "En förälder med brist på umgänge med mitt barn" skriver om längtan efter sin son. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Foto:

Insändare2023-12-17 19:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Många föräldrar i Sverige lever långt ifrån sina barn.

Jag är en far som har fått extrema motstånd i mina försök att kunna få hjälp med att flytta till en annan stad 17 mil bort. Jag har pratat med socialkontoret i min egen kommun och den kommun jag vill till, för att min son bor där. Det jag vill allra mest är att kunna ha en nära relation med min son. 

För mig är det viktigt att ha en nära relation till mitt barn för att alltid finnas där när barnet behöver mig. I en nära relation till sitt barn, då får man möjligheten att växa tillsammans som förälder och barn. 

Avståndet skapar problem, i och med det avståndet mellan mig och mitt barn så innebär det att vi bara kan ses på längre lov. 

Forskning visar att en god föräldra-barn-relation gör det lättare att lösa svåra utmaningar och minskar risken för onödiga konflikter. Att relationen mellan barn och föräldrar är viktig är välkänt. Om barnet inte har en bra relation med sina föräldrar så kan det uppstå en del besvär såsom svårigheter med sömn och huvudvärk. 

Socialtjänsten menar att för vissa familjer är det bättre för relationen mellan barn och förälder att bo längre ifrån och inte träffas lika ofta. Sen finns det de familjer där det absolut inte funkar att träffas mer sällan. 

När jag är i närheten av mitt barn så blir en helt annan människa, jag blir genuint glad, jag har lätt till skratt och jag har tålamod som sträcker sig längre än förr.

Föräldrar förtjänar en nära relation med sitt barn.