Klassresan börjar i klassrummet och därför är tidiga insatser oerhört viktiga för att fånga upp och sätta in extra åtgärder, ju tidigare desto bättre.
De senaste åren har den största omläggningen av svensk skola skett, bland annat har vi infört ny skollag, nya lärarplaner med tydligare kunskapskrav, betyg från årskurs 6, speciallärarutbildning, ny lärarutbildning, lärarlegitimation. Nu är det viktigt att våra pedagoger får arbetsro och mer tid med varje elev.
Därför satsar regeringen nu två miljarder kronor per år i riktade statsbidrag som ska gå till att minska klasstorleken på lågstadiet och till fler speciallärare.
För att möta behovet av speciallärare föreslår regeringen en kraftig utbyggnad av speciallärarutbildningen, 150 miljoner kronor per år, som fördubblar antalet utbildningsplatser. Det gör att ytterligare 3 000 speciallärare kan tillföras skolan under en femårsperiod. En utbildning som återinfördes 2008 av regeringen efter att socialdemokraterna i början av 1990-talet hade lagt ner utbildningen.
Detta tillsammans med regeringens satsningar på lärarna och fokus på kunskap, med bland annat tidigare uppföljning och tidigare betyg, kommer att göra att resultaten för alla elever höjs.
Vi ska ha en skola som ser varje elev, som har höga förväntningar, som stöttar och som ger nya utmaningar så att alla elever når sina drömmar.
Ewa Callhammar
Etta på riksdagslistan för Folkpartiet liberalerna