Mer idrott kan sätta stopp för profilvalen säger rubriken i fredagens Katrineholms-Kuriren. Artiklarna och insändaren från Annelie Hedberg på tisdagen skapar en bild av en möjlig konflikt mellan skolans ämnen. Några rader om vardagsmotionens nytta för hälsan. Ingenting om tillgänglig forskning om fysisk aktivitets inverkan på lärande, ingenting om fysisk aktivitets påverkan på självförtroende. Däremot en bild om profilerna i Katrineholms eventuella undergång om det skulle bli fler timmar i Idrott och hälsa. Bilden som målas upp behöver inte alls bli verklighet.
Att öka antalet timmar i Idrott och hälsa skulle kunna gynna hela skolan. Hur utformning och fördelning går till ska givetvis diskuteras, men att införa mer Idrott och hälsa och fysisk aktivitet skulle utöver hälsoaspekten vara positivt för lärandet i många ämnen.
Idrottsämnet väcker känslor och det är sorgligt att det finns många vuxna som bär med sig en negativ bild av ämnet från sin egen skolgång. Utveckling sker dock och förhoppningsvis överför kloka vuxna inte sina egna upplevelser till barnen. De allra, allra flesta lärare gör ett fantastiskt jobb med att få varje elev att på ett positivt sätt utmanas och utvecklas så långt det är möjligt i alla skolans ämnen.
Forskningen visar tydliga indikationer på hur fysisk aktivitet och god motorik har positiva effekter på koncentrationsförmåga och inlärning. Det går att finna motsägelsefulla studier, men i det stora hela tycks bilden klar. Mer fysisk aktivitet ger ökad koncentrationsförmåga och bättre motorisk förmåga leder något förenklat till bättre betyg. I till exempel matematik och svenska kan resultaten stärkas med daglig Idrott och hälsa i skolan (bättre slutbetyg i 9:an, fler behöriga till gymnasiet). Pojkars resultat i skolan förbättras signifikant av daglig fysisk aktivitet. Högre betyg bland elever med god motorik jämfört med elever med bristande motorisk förmåga. Elever med neuropsykiatriska funktionshinder tycks också ha stor hjälp av mer fysisk aktivitet.
Om samhället ska stötta hälsoutvecklingen positivt och samtidigt öka lärandet i skolan är det svårt att motsätta sig fler idrottslektioner i skolan. Det behöver inte ske på bekostnad av andra ämnen och profiler utan bör utformas på ett klokare sätt.
Nu är valet över. Samtliga riksdagspartier var överens om ett ökat antal timmar i Idrott och hälsa i grundskolan (även om utformning och omfattning inte var helt entydig) så nu hoppas jag på kloka, långsiktiga beslut. För hälsa och lärande.
Lisa Sund