I somras hade jag det tvivelaktiga nöjet att rätta till en faktamiss i KK:s sommartidning när det gällde Stora Djulös historia.
Nu dyker samma historia upp i senaste utgåvan från Katrineholms kultur och fritid. Där om någonstans hade man väl väntat sig faktakontroll av sina egna verksamheter.
Där stod att Stora Djulö var i samma släkts ägo i 600 år innan Djulö köptes av Katrineholms stad 1935. Det är fel.
Änkenåden Marie von Post sålde Djulö redan 1907 till grosshandlaren Gustaf Andersson mot löfte att von Post skulle få bo kvar till sin dödsdag. Måhända var von Post segare än vad Andersson förväntat sig, så han bosatte sig aldrig själv på Djulö utan sålde vidare till Jacob Andersson 1914. Sedan följde flera ägare: Gustaf Robert Grönkvist 1915-23, Stora Djulö AB 1923-29, Wilhelm Wettergren 1929-34, Karin M Wettergren 1934-35 (det året dog Marie von Post).
Det skulle vara intressant att veta varifrån de här felaktigheterna dyker upp. Fakta finns att läsa i Hilding Hjelmbergs böcker om Katrineholms tidiga historia. Det borde vara en självklarhet att söka fakta där.
Men, som nämnts, rätta till felaktigheter som kommit på pränt är svårt. Vi försökte en gång att ändra namnsättning på den bro över järnvägen som förbinder Norr med västra industriområdet. Där ligger Trollberget, som alla vi som växt upp i Katrineholm känt till som dels en lekplats, dels en plats där det var motocrossbana en gång i tiden. Bron döptes av någon i fakta okunnig till Trollebergsbron. Det lät tydligen lite adligare och finare med ett troll med e på slutet. Tro inte att det gick att ändra, trots löfte!
Roger Jonsson
KK-pensionär och i alla är hängivet intresserad av sin stads historia