Sedan 2006 har regeringen fokuserat på att minska utanförskapet och se till att jobben kommer fler till del. Det har inneburit 250 000 nya jobb och ett minskat utanförskap med 200 000. Jobbskatteavdraget är en stor anledning till detta, men även lägre trösklar in på arbetsmarknaden till följd av sänkt restaurangmoms och sänkt arbetsgivaravgift för unga har bidragit.
Särskilt den sänkta restaurangmomsen har varit viktig för utrikes födda då många är sysselsatta inom just hotell- och restaurangbranschen. Totalt sett har 31 procent av de anställda utländsk bakgrund och hela 58 procent av företagarna är födda utomlands. Det är som synes en bransch där utrikes födda erbjuds en väg in på arbetsmarknaden och i många fall får en första arbetserfarenhet.
Varför fungerar då denna bransch som en språngbräda? Jo, tack vare dess lägre trösklar. I högkonjunktur återgår många till jobb men kvar finns likväl hinder som stoppar andra. Att få bort dessa har varit centralt i målet om full sysselsättning varför både lägre anställningskostnader och lägre restaurangmoms införts. Det är reformer som underlättar och öppnar upp vilket visat sig fungera tämligen väl inom just hotell- och restaurangbranschen.
Tyvärr vill Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet skrota dessa reformer utan att för sakens skull precisera vad man i stället vill göra. Vad vi däremot vet är att det skulle höja trösklarna och slå hårt mot de människor som står längst från arbetsmarknaden. Det är helt fel väg att gå om man vill minska utanförskapet och se till att jobben kommer fler till del.
Isabella Jernbeck (M)
Riksdagsledamot