En lektion i skolskjutsfrågan

Insändare2014-02-05 15:48
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi är stolta och glada över den skola som utvecklas i Österåker. Vi utgår från att detta även gäller företrädare för Vingåkers kommun i enlighet med vad som sägs i Vision 2020; Vi är stolta över att varje plats i kommunen bidrar med sin egen karaktär och historia.

Läroplanen för grundskolan och förskoleklassen är grunden för skolans arbete. I läroplanen står bland annat att undervisningen ska vara saklig och allsidig. Därför är det frustrerande att ta del av hur företrädare för Vingåkers kommun (Jörgen Larsson, Stefan Westin och Robert Skoglund) osakligt och vilseledande framför att kostnaderna för att låta Läppe ingå i Österåkers skolskjutsområde handlar om 45, 10 eller 4,5 miljoner kronor. Den verkliga kostnaden är max 100 000 kronor om förutsättningarna i skolskjutsavtal med Oppunda Taxi fortfarande gäller. Det blir dessutom lägre kostnader om planering och samverkan sker med befintlig trafik.

Drygt 4 miljoner kronor är kostnaden per år för all skolskjutstrafik i hela kommunen.

Tror ledande politiker att alla barn i Vingåkers kommun vill gå i Österåkers skola? Vår uppfattning är att de flesta barn och föräldrar vill att deras barn ska gå i den närmaste skolan om den fungerar bra. Läppe är i detta fall speciellt eftersom vägen till Österåker är ungefär lika lång som till centralorten.

Österåkersbygdens friskola ska vara den lilla unika landsbygdsskolan som Vingåker kan vara stolt över. Inför kommande läsår har vi tre lediga platser i åk 1 och under de kommande åren kommer vi att utöka skolan med cirka 20 elever. Intag av elever sker enligt överenskommelse med Skolinspektionen (1 Närhet till skolan, 2 Syskon i skolan 3 Datum för anmälan). Det betyder att även om skolskjutstrafiken skulle bli fri i hela kommunen skulle skolskjutskostnaderna inte öka nämnvärt.

Skolskjutsavtalet innebär också att det inte är förenat med extra kostnader om extra barn medföljer i bussen. Därför är det anmärkningsvärt att skolchefen i Vingåker kan avslå två barns på/avstigning efter skolskjutsvägen när kamrater kan få åka med skoltaxin efter skoldagen.

Stefan Westin hänvisar till likhetsprincipen och menar kanske likställighetsprincipen i kommunallagen (2 kap 2 §): Kommuner och landsting ska behandla sina medlemmar lika, om det inte finns sakliga skäl för något annat. En sådan koppling av lagen till skolskjutsområdet för Österåker är ingenting annat än ett desperat försök att förhindra ett demokratiskt beslut i ärendet.

Att låta Läppe ingå i Österåkers skolskjutsområde handlar om att tillmötesgå barns och föräldrars önskemål samt att göra Vingåker attraktivare för inflyttning av barnfamiljer.

Vi är öppna för förändringar. Medborgare, näringsliv och kommun är på samma våglängd.

Därför lyckas vi. (Ur vision 2020)

Petra Karlsson, ordförande

För friskoleföreningens styrelse

Läs mer om