"Klimatförändringarna är världens största massförstörelsevapen och ett hot som måste bekämpas."
Vem säger det? Man kunde ha trott att det var en desperat klimatforskare, förtvivlad över den politiska oförmågan att stoppa jordens uppvärmning. Men det är faktiskt en politiker, en amerikansk politiker dessutom: USA:s utrikesminister John Kerry.
Till och med i USA, det mest hårdnackade klimatmotståndets hemland, börjar ledande politiker alltså inse lägets allvar. Flera år av torka, våldsamma snöstormar och översvämningar i olika delar av landet har säkert gjort sitt till för att visa att det är så här oberäkneligt, och värre, som det framtida klimatet lär bli.
John Kerrys tal om klimathotet hölls när han var på besök i Indonesiens huvudstad Jakarta. Den staden och flera andra stora kuststäder i Asien hotas, liksom London, New York och i Sverige, bland annat delar av Skånes kust, om havsnivån enligt nuvarande prognoser stiger med en meter vid slutet av detta århundrade.
Visst görs det en del för att minska utsläppen av växthusgaser, men risken är att det som görs är både för lite och för sent. EU-kommissionen föreslår en 40-procentig minskning av EU:s utsläpp till 2030 (beräknat från 1990 års nivå), men siffran borde enligt Naturskyddsföreningen snarare vara 70 procent.
Under tiden fortsätter jordens medeltemperatur att ligga på rekordhöga nivåer: förra året var enligt NASA ett av de varmaste sedan 1880. Det är bråttom!
Anika Agebjörn
Engagerad i Klimatriksdag 2014