Det är viktigt med jämställd kultur

"Kulturhuset Ängeln är en mötesplats, ett demokratiskt rum dit alla medborgare är välkomna", skriver Cecilia Björk (S) tillsammans med Milos Smitran (M) i en insändare.

"Kulturhuset Ängeln är en mötesplats, ett demokratiskt rum dit alla medborgare är välkomna", skriver Cecilia Björk (S) tillsammans med Milos Smitran (M) i en insändare.

Foto: Rebecka Jonsson och Carina Bergius (arkiv)

Insändare2023-03-08 07:10
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 8 mars firar vi internationella kvinnodagen. I Sverige har vi kommit långt i jämställdhetsarbetet, men vi i majoriteten i Katrineholm kommer fortsätta att i alla kommunala verksamheter ha jämställdhetsperspektivet för ögonen.

Kultur spelar en viktig roll i samhället. Den kan hjälpa oss att hämta kraft i det icke kommersiella, att visa på att vi människor inte behöver formas i en mall och att alla känslor och uttryck är tillåtna. 

Kulturhuset Ängeln är en mötesplats, ett demokratiskt rum dit alla medborgare är välkomna. Här kan man kostnadsfritt slå sig ner och vila, delta i en organiserad aktivitet, låna böcker och andra media samt besöka aktuell konstutställning. Det finns könsskillnader i hur kulturhuset används, många män kommer för att läsa tidningar, kvinnor lånar böcker i större utsträckning. Hur kan vi få fler män att läsa böcker?

Kultur kan vara en brygga in i samhället. Många utrikesfödda kvinnor har kort utbildning och svårt att komma in på arbetsmarknaden. Bokcirklar på lätt svenska och samhällskaféer kan vara en hjälp att förstå sina rättigheter och skyldigheter i Sverige och i bästa fall – komma i arbete. Hur kan vi nå flera kvinnor?

Perrongen och Lyckliga gatornas eftermiddagsverksamhet erbjuder mötesplatser och aktiviteter för barn och unga i Katrineholm. Kostnadsfria kulturaktiviteter är ett sätt att förbättra uppväxtvillkor och jämna ut ekonomiska skillnader. De flesta ungdomar lever i dag med en massiv påverkan från sociala medier. Kultur är ett sätt att bryta könsnormer och tillåta ungdomar att testa sig fram till sitt eget uttryck. Genom kultur kan unga hitta vägar ut ur de trånga könsideal som råder i dag. Hur kan vi ytterligare stödja ungas värderingar i jämställdhetsarbetet?