Det är viktigt att lyssna på personalens röster

"Målet med pågående förändringar inom vård och omsorgsförvaltningen är en höjd kvalité på omsorgen av våra brukare", skriver chefen på vård- och omsorgsförvaltningen.

"Målet med pågående förändringar inom vård och omsorgsförvaltningen är en höjd kvalité på omsorgen av våra brukare", skriver chefen på vård- och omsorgsförvaltningen.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Insändare2023-09-07 19:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändaren "Livet som anställd inom äldreomsorgen i Katrineholm" som publicerades i Katrineholms-Kuriren lördag den 2 september.

I Katrineholm har vi heltid som norm vilket innebär att alla har rätt till en heltidsanställning inom Katrineholms kommun. Det nya EU direktivet; 11 timmars-regeln som träder i kraft 1 oktober 2023 är en utmaning för alla inom vårdsektorn. Arbetsgivare måste anpassa schemaläggningen enligt dessa regler för att säkerställa personalens hälsa och välmående.

Jag beklagar din oro. Det är viktigt att lyssna på personalens röster och erfarenheter, som du delar i din insändare. Det är därför positivt att vi startat ett arbete för att ta ett helhetsgrepp kring bemanningsplaneringen. Att skapa en gemensam bemanningsprocess med tydliga riktlinjer och rollbeskrivningar är viktigt för att skapa struktur och balans. I den nya bemanningsprocessen tar vi hänsyn till rätten att jobba heltid samt den nya EU-regeln, 11-timmars-regeln. Förändringarna i bemanningsplaneringen prioriterar de behov som vården och omsorgen kräver samtidigt som den månar om personalens hälsa och livskvalitet.

Målet med pågående förändringar inom vård och omsorgsförvaltningen är en höjd kvalité på omsorgen av våra brukare, samt en hållbar arbetsmiljö för alla inom vården.