Replik på insändaren: "Nu går skam på torra land – nätavgiften höjd för mig"
Den pågående omställningen till ett fossilfritt samhälle har gjort att både elpriser och elnätspriser påverkar många av oss i större utsträckning än tidigare.
Enligt de lagar som styr dagens elmarknad, måste elhandel och elnät drivas som separata verksamheter. Till stor del påverkas de också av olika faktorer. Elpriset styrs av marknaden och kan variera beroende på väder, tillgång, efterfrågan och omvärldsläget.
Elnätsavgiften däremot – som vi ansvarar för i Katrineholm – täcker kostnaden för att leverera elen hem till dig inklusive ledningar, ställverk, överföringskostnader (den el som försvinner under transporten), samt drift och beredskap dygnet runt så att vi snabbt kan åtgärda eventuella problem och erbjuda en tillgänglighet om 99,9% i vårt nätområde.
Att elnätsavgiften har höjts beror till stor del på att vi behöver göra nödvändiga investeringar för att möta förändrade behov i samhället, som dagens elnät ursprungligen inte är byggda för. Det kräver att vi både förnyar, förstärker och bygger ut i ett högt tempo; under 2025 investerar vi omkring 62 miljoner i Katrineholms elnätsområde.
Sedan 2018 ingår även statlig energiskatt på fakturan, som precis som tidigare går direkt till staten, även om den debiteras via oss. Energiskatten utgör ungefär hälften av fakturan.
Energimarknadsinspektionen ansvarar för att se till att våra priser är rimliga, och det finns alltså ett tydligt regelverk som ska förhindra att elnätsföretag tar ut högre avgifter än nödvändigt. Enligt Nils Holgersson-gruppens årliga jämförelse av landets kommuner, ligger elnätsavgiften i Katrineholms kommun precis över rikssnittet.
För att minska dina kostnader kan du till exempel sprida ut din elförbrukning och undvika att använda många elkrävande apparater samtidigt. Både energiskatten och överföringsavgiften betalas per förbrukad kilowattimme, vilket innebär att dessa avgifter sjunker när du använder mindre el.