Är det här områdets vackraste byggnad?

En gammal spik i Vingåker kan ha en historia att berätta. (Arkivbild).

En gammal spik i Vingåker kan ha en historia att berätta. (Arkivbild).

Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Insändare2025-02-10 21:28
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Är Orangeriet som ligger invid Säfstaholmsparken Vingåkers vackraste byggnad? Det ansåg i varje fall redaktör Oscar Bocian på sin tid och mycket talar för att så är fallet. 

Byggnaden ritades av den berömde arkitekten C.C. Gjörwell och stod färdig 1818. Gjörwell var stadsarkitekt i Stockholm och var bland annat upphovsman till Haga slott och Ekotemplet vid Haga.

Vid uppförandet av orangeriet så sänktes gårdsplanen, kanaler fylldes, häckar och vägar togs bort, och i stället gjordes anläggningar i en fri och otvungen stil, enligt kamreren N.A. Lundgren i hans ”Beskrifning öfver Vestra Vingåkers Socken.

Men när Bondesläkten på 1920-talet sålde godset liksom själva slottet blev det också slut med Orangeriet. Det förföll alltmer och först in på 1960 talet gjorde förre trävaruhandlaren John Edqvist slag i saken och lät grundligt restaurera byggnaden. Han var bosatt vid Orangeriet vid den här tiden och hans stora intresse var att bevara det gamla. Det arbetet blev en stor kulturgärning för hela Vingåker.

Senare tiders ägare till Orangeriet har följt i Edqvist spår på ett pietetsfullt sätt så att den vackra arkitekturen bevarats. Numera inryms enbart bostäder i byggnaden. 

Förutom slottet och Orangeriet så finns inte så många byggnader i Vingåker där den äldre dekorativa stilen framträder eller dominerar. Lilla Parkgatan 1 och 3 revs på 1980-talet, men Åsens gård finns förstås och Lundgren skriver att ”Stället är försedt med en prydlig hufvudbyggnad, efter ritning af konduktörerne J. och A. Nyström. 

 Men nog vill man instämma med redaktör Bocians inställning om Orangeriet.