Ansvarlöst av banker att ta bort kontanthantering

Om bankerna slopar hantering av kontanter för det med sig att affärer, restauranger och andra mer eller mindre tvingas till att bli ”kontantfria”. Skriver Leif Kindblom
Distriktsordförande SKPF.

Om bankerna slopar hantering av kontanter för det med sig att affärer, restauranger och andra mer eller mindre tvingas till att bli ”kontantfria”. Skriver Leif Kindblom Distriktsordförande SKPF.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2020-12-12 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu ska Sörmlands Sparbank bli kontantfri! Det trodde man nog inte om en regional bank med många kunder i alla åldrar. Fast blir man förvånad? Nej tyvärr inte, mest beklämd. Banken skakar nu av sig något så betungande som pengar i fysisk form och blir fria! Ut i cyberrymden! 

De har konstaterat två saker. Först att det i samhället finns andra lösningar som gör det lättare att genomföra transaktioner. Det var ju ingen nyhet, det vet vi. Det andra att ”våra kunder inte längre behöver den här hjälpen”. Men man vet om att några procent av kunderna blir lidande men struntar helt enkelt i det. 

Vi vet att åtskilliga äldre inte kan eller vill ha andra lösningar än kontanter, åtminstone inte helt. Det kan bero på krånglig teknik men också på antalet kortbedrägerier mot äldre. Banken skyller på kriminell verksamhet i samband med kontanter men bortser från den kriminella verksamhet som drabbar många äldre med andra transaktionssätt än kontanter.

I pensionärsorganisationerna försöker vi få med så många som möjligt av äldre att behärska ny teknik och inte hamna i digitalt utanförskap men vi måste acceptera att alla inte på länge kan eller för den delen vill gå över till alternativ till kontanter. 

Om bankerna slopar hantering av kontanter för det med sig att affärer, restauranger och andra mer eller mindre tvingas till att bli ”kontantfria”. Ett kontantlöst samhälle blir också väldigt utsatt och riskfyllt om det inträffar något oförutsett som datafel, hackerattacker, strömavbrott eller liknande. Och hur gör turister som kommer hit med inväxlade pengar som inte går att använda för att banker, inrättningar och landet i stort sett lämnat pengar bakom sig. Modernt – visst, sårbart – tyvärr och ansvarslöst mot många, inte minst äldre. Tänk om!