• Två ersättningsbussar har hämtat strandade resenärer i Flen med destination Katrineholm. Foto:
  • Under måndagseftermiddagen stod många tåg stilla på Katrineholm C i väntan på att få köra vidare. Foto:
1/

Stora störningar i tågtrafiken – nu leds tågen om

Flen

Stora förseningar och flera inställda tåg. Så ser det ut i tågtrafiken i Sörmland på måndagen – en sönderkörd växel har gjort att det länge var helt stopp i tågtrafiken förbi Flen. Fortfarande saknas en prognos för när felet kan vara åtgärdat.

Vid 17-tiden hade ett spår kunnat öppna förbi Flen, men flera tåg leds nu om för att avlasta på sträckan.

Sedan 13.50 har det varit stora störningar i tågtrafiken i Sörmland. Först trodde man att ett tåg spårat ur men senare skulle det visa sig att det handlar om ett spårfel. Oavsett: Det är stora störningar i tågtrafiken.

– Det kommer att ta tid att åtgärda men inte så lång tid som om det hade varit en urspårning, säger Tomas Johansson, presskommunikatör på Trafikverket.

Reparatör finns på plats och har varit på plats sedan klockan 15 med det är ännu vid 21-tiden oklart när spårfelet kan vara åtgärdat och när tågtrafiken kan återupptas.

– Tågbolagen håller på att undersöka hur de ska leda om tågen. Resenärer får räkna med förseningar, säger Johansson.

SJ är ett av tågbolagen som nu valt att leda om flera av sina tåg via Nyköping. Allt för att avlasta sträckan förbi Flen.

– Sedan 17-tiden har ett spår varit öppet förbi Flen så det är fortfarande begränsad framkomlighet, säger Carl-Johan Linde, presskommunikatör vid SJ.

– Vi har ännu inte fått någon prognos från Trafikverket men det handlar om en växel som körts sönder och reparatörer är på plats.

Ersättningsbussar har satts in för att ta resenärerna till tågen som sedan alltså leds om via Nyköping.

Men flera tåg har ställts in och det är stora förseningar.

– Sörmlandspilen ställs in tillsvidare, säger Carl-Johan Linde.

På stationen i Flen har det nu kommit ersättningsbussar för att ta om hand om några av de strandade resenärerna. Två ersättningsbussar har gått från Flen mot Katrineholm. Flera resenärer som ska till Stockholm har klivit på Sörmlandstrafikens buss mot Gnesta för att ta pendeln därifrån. För något besked om ersättningsbussar till Stockholm har inte kommit, hälsar resenärer i Flen.

Enligt Trafikverket berör stoppet tågtrafiken Sala-Västerås/Katrineholm/Norrköping/Linköping, Stockholm-Göteborg, Stockholm-Linköping/Malmö, Stockholm-Hallsberg/Karlstad.

Stationer som kan påverkas är Flen, Stockholm Central, Södertälje Syd, Flemingsberg, Gnesta, Huddinge, Järna, Mölnbo, Stockholms södra, Årstaberg, Älvsjö, Katrineholm C, Sala, Dingtuna, Eskilstuna C, Hälleforsnäs, Kolbäck, Kimstad, Linghem, Norrköping C, Ransta, Västerås C och Linköping C, uppger Trafikverket.

Under måndagen var det även stopp för tågtrafiken mellan Alingsås och Vårgårda. Även detta påverkar trafiken mellan Stockholm och Göteborg. Det felet väntas inte vara avhjälpt förrän på tisdagsmorgonen.

Läs mer om dessa ämnen

Tåg