Lagboken tjockar på sig. Foto:

Flera nya lagar träder i kraft 2018

Sörmland

Nytt år betyder också en rad nya lagar att förhålla sig till. Här är några av dem som införs under 2018.

Det blir straffbart att sprida integritetskänsliga bilder under lagen olaga integritetsintrång. Tidigare har sådana tilltag gått under förtal men gjort det svårt att komma åt förövarna. Nakenbilder och så kallad hämndporr omfattas av lagen och även uppgifter om någons hälsotillstånd, till exempel om man sprider bilder på olycksoffer.

Kraven på tillgänglighet ökar för caféer och restauranger från och med maj månad. Företag med färre än tio anställda måste vara tillgängliga för personer med funktionsnedsättningar.

Skolstartsåldern sänks till sex år i och med höstterminen, när även förskolan blir obligatorisk innebär det en tioårig skolplikt.

Från september måste man vara myndig för att få sola solarium. Undantaget är om man solar i medicinskt syfte eller i det egna hemmet. 18-årsgränsen för kosmetiskt solarium införs för att få ner hudcancerfallen.

Mobilförbud i bilen inför i februari – utan handsfree inget samtal om du ska följa lagen.

Elcykelfantaster får sitt lystmäte när staten betalar delar av kostnaden. Premien man kan ansöka om är på en fjärdel av priset, dock max 10 000 kronor.

Ofredande får ett större upptagningsområde och kommer omfatta upprepade och oönskade kontakter via telefon, e-post och sms. I rätten tas det ställning till om innehållet är kränkande eller hotfullt och vad dessa har mynnat ut i.

Läs mer om dessa ämnen

Lagar