Flera bedrägerier mot äldre under de senaste veckorna

Flen

Flera äldre personer i Flen och Katrineholm har råkat ut för bedrägerier under den senaste tiden.

— Bedragarna spelar på människors godhet och utnyttjar den, säger Peter Göransson på Katrineholmspolisen.

Under den senaste tiden har polisen fått in flera anmälningar från äldre personer som vittnar om att de blivit kontaktade av någon som utger sig för att vara en anhörig som är i behov av hjälp.

— Personen som ringer säger att de har hamnat i någon slags knipa, som att det har blivit något fel på bilen, och att de behöver komma och hämta ett bankkort. Men de säger att de kommer att skicka en kompis som hämtar det, säger Peter Göransson på Katrineholmspolisen.

Det är främst kvinnor som råkar ut för bedrägerierna och bedrägeriförsöken.

— Under de senaste 2-3 veckorna har vi kommit upp i 7-8 ärenden i Flen och Katrineholm, som vi känner till. Sedan kan det finnas fler som inte har anmält vad som har hänt till polisen, säger Peter Göransson.

Vid tre av fallen under de senaste veckorna har bedrägerierna varit fullbordade, vid de andra fallen har de äldre som är utsatta anat oråd och inte lämnat ut sitt bankkort.

Ett av de fullbordade fallen skedde i Flen under mellandagarna. I måndags skedde ett nytt försök till bedrägeri i Flen, men bedragarna misslyckades med försöket.

— Bedragarna spelar på människors godhet och utnyttjar den, säger Peter Göransson.

Ofta är bedragarna sluga och väntar in att de äldre ska fråga vem det är. Frågar den äldre "är det du Maria?", så svarar bedragaren ja, berättar Peter Göransson.

Nu vill polisen gå ut med informationen för att undvika att fler råkar ut för samma sak.

— Vi ser allvarligt på det här och vi har störst chans att förhindra att det händer om vi informerar om det, säger Peter Göransson.

Tidningen har flera gånger tidigare skrivit om äldre som blivit lurade av personer som utger sig för att vara släktingar eller andra anhöriga. Ett viktigt råd att ta till sig är att vara försiktig, och att inte lämna ut sina bankkort eller sina pinkoder till någon man inte känner, även om de utger sig för att vara en kompis till en anhörig. Råkar man ut för ett bedrägeriförsök ska man kontakta polisen.